≫ 

Ko namerno širi zarazu, 15 godina zatvora: Oštre mere u Sloveniji zbog korona virusa

Vlasti u Sloveniji propisale su striktne mere posle epidemije korona virusa

  • 5
Zatvor, rešetke Foto: Pixabay

U Sloveniji, u kojoj su 253 osobe zaražene korona virusom, uvode se oštre mere u borbi protiv te infekcije, pa tako svaki ugostitelj, trgovac ili neki drugi pojedinac koji prekrši pravila i proširi bolest, može da dobije osam godina zatvora.

Ukoliko je pojedinac namerno proširio zarazu, mogao bi da se suoči sa kaznom od 15 godina zatvora, ukoliko dođe i do smrtnog slučaja. Kako se navodi u članu 177 slovenačkog krivičnog zakonika, koji se odnosi na prenošenje zaraznih bolesti, "ko ne poštuje propise kojima nadležni organ određuje inspekciju, dezinfekciju pacijenata i bilo koje druge mere za kontrolu ili sprečavanje širenja zaraznih bolesti, kažnjava se novčano ili zatvorom do jedne godine".

Ukoliko je došlo do smrti jedne ili više osoba, zatvorske kazne su rigoroznije, a advokat Marko Makuc kaže da se u tom slučaju radi o zločinu protiv života i tela, ali napominje da se počiniocem krivicnog dela smatra isključivo osoba na koju se naredbe odnose.

Kao primer navodi da ukoliko je Vlada donela propis da ugostitelji zatvore svoje lokale, biče kažnjeni ako se utvrdi da su te naredbe prekršili.

Video: Kako protiv korone: Važno je da se strogo pridržavate ovih pravila, posebno ako ste u izolaciji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka

    16. mart 2020 | 23:04

    Baš tako, ali svaka zemlja da uvede takav il'sličan tome zakon, ovaj monstrum od virusa ne bi se ovoliko širio, ne bi imao priliku. Bravo Slovenijo.

  • Zabrinuta majka

    16. mart 2020 | 22:46

    Dali postoji br telefona na koji moze da se prijavi osoba koja nepostuje kucnu izolaciju a dosao iz svajcarske i nemacke.

  • Sta

    16. mart 2020 | 22:37

    Tako treba svaka zemlja da uvede zakon. Onda neka se igraju u cuzi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA