• 0

“Potcenili smo virus”: U Sloveniji 275 osoba zaraženo, ministar kaže da je ta brojka 5 puta veća

Ministar zdravlja istakao je da je problem i to što zdravstveni sistem u toj zemlji ima probleme koji se vuku godinama

  • 0
korona virus, koronavirus, Manila, Filipini

Foto: Tanjug/AP

Slovenski ministar zdravlja Tomaž Gantar rekao je da su nadležni potcenili situaciju na početku širenja korona virusa, kako vlasti u Sloveniji, tako i u ostalim zemljama.

- Ovo je bila loša procena i greška u krucijalnom trenutku kada je trebalo da reagujemo u kratkom vremenskom roku. Sada se virus širi. Svaki građanin je odgovoran za zaustavljanje korona virusa. Ponašajte se kao da ste vi zaraženi i pazite da se virus ne širi. Ovo je prvi kriterijum koji moramo da uzmemo u obzir - kazao je Gantar na konferenciji za novinare, a prenosi RTV Slovenija.

On je istakao da zdravstveni sistem u Sloveniji ima izvesne sistemske probleme koji se vuku godinama i da su se pojavom ove epidemije ponovo pokazali.

Gantar ističe da je jedan od glavnih problema manjak sredstava za zaštitu, te je istakao da su se suočili sa situacijom da ih bukvalno nemaju. On je kazao da je vlada morala u kratkom roku da popuni inventar, ali zbog manjka sredstava za zaštitu, prinuđeni su da uvedu oštrije mere.

Pet puta više zaraženih nego što je to zvanična brojka

- Zdravstveni sistem se trenutno bori sa situacijom, a do sada smo zabeležili 275 slučajeva korona virusa, ali to nije realan broj. Mogu sa velikom sigurnošću da kažem da je ta cifra pet puta veća. Problem je u tome da neko može danas da dođe da se testira i da bude negativan, ali posle nekoliko dana može da bude pozitivan na koronavirus. Potrebno je odlučiti kada testirati nekoga, a kada ne. Građani ništa ne bi bili bezbedniji ako bismo testirali sve ljude - istakao je Gantar.

Ministar zdravlja podvlači da je situaciju teško kontrolisati, jer je u igri toliko individualnih scenarija koji ne mogu sistemski da se reše.

- Sistem ne može da se adaptira na ovu situaciju, nigde u svetu. Iz tog razloga, da očekujemo da će sve funkcionisati savršeno za nekoliko dana, nažalost, to tako neće biti. To nije realno, čak i kada bih bi vam obećao da će biti tako - ističe Gantar.

Testiranje na licu mesta

On je naveo da se spremaju i mobilne jedinice za testiranje, tako da će u slučaju da bude potrebe da neko bude testiran, to biti izvedeno odmah na terenu.

- Osoba neće morati da se vozi iz, recimo, Doma za stare ili bolnice u ustanovu za testiranje i nazad, već će mobilna jedinica doći do pacijenta - kaže Gantar.

Oko 1.000 testova dnevno, pet osoba na intenzivnoj nezi

Bojana Beović, ekspert u Kriznom štabu, rekla je da drugačiji pristup testiranju ne znači da će manje njih biti izvedeno, s obzirom da je taj broj oko 1.000 na dnevnom nivou. Kako je objasnila, oni kojima je neophodna zdravstvena nega biće testirani, kao i osoblje u domovima za stare koje pati od respiratornih infekcija.

Ona je istakla da se na korona virus testiraju oni koji su primljeni u bolnicu takođe zbog respiratornih zaraza.

- Oni koji imaju blage simptome ne testiramo, pošto to može da bude prouzrokovano blažom prehladom. Jako je bitno da ljudi koji imaju prehladu da ostanu kod kuće. Ne bi trebalo da ulaze u medicinske ustanove, kao ni da idu na posao, odnosno da stupaju u kontakt sa drugim ljudima - kaže Beović.

Govoreći o preporuci Svetske zdravstvene organizacije da treba uraditi što više testova, ona je istakla da su neke zemlje i dalje na početku.

- Takav slučaj je recimo sa SAD, koja je imala gomilu problema sa testiranjem, pošto su koristili nepouzdane testove. Slična situacija je u Hrvatskoj, gde je broj pozitivnih na korona virus i dalje nizak, ali oni govore kao da je reč o epidemiji - kaže Beović, dodavši da mnoge zemlje nisu postavile brzo zdravstveni sistem kao što je to uradila Slovenija.

- Ako pogledate po broju stanovnika, Slovenija je jedna od zemalja koja je obavila veliki broj testova. Potreba da se poveća broj testova se ne odnosi toliko na Sloveniju, koliko na druge zemlje - zaključila je Beović.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima