• 22

Vratile se iz SAD i Španije: Registrovana prva dva slučaja korona virusa u Crnoj Gori

Crna Gora bila je jedina evropska zemlja u kojoj nije bio zabeležen slučaj korona virusa

  • 22
korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Premijer Crne Gore Duško Marković saopštio je da su u toj državi zabeležena prva dva slučaja korona virusa.

Kako se navodi, reč je o pacijentkinjama iz Ulcinja, odnosno Podgorice. Kako se navodi, reč je o ženama koje su se vratile iz Amerike, odnosno Španije.

- Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas su potvrdile prve slučajeve infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori. Pacijenti su ženskog pola – rođeni 1948. i 1973. godine, i oba su tokom prethodnog perioda boravila u područjima pogođenim epidemijom - rekao je Marković.

Obe su stabilnog zdravstvenog stanja, dodao je.

- Kao što nažalost vidimo, od ovog trenutka započinje nova faza u suočavanju sa ovim zdravstvenim i društvenim izazovom. Nema mesta panici niti nerazumnoj i nekontrolisanoj zabrinutosti - poručio je Marković.

On je objasnio je da su se proteklih nedelja preduzimale brojne mere i aktivnosti sa ciljem sprečavanja korona virusa na teritoriji.

- I do danas smo uspešno odolevali, skoro tri meseca nakon prvog slučaja u Evropi - rekao je.

Ponovljeno je da je najbolja mera za građane da ostanu kući, da se pridržavaju socijalne distance i vode računa o higijeni.

Nisu bile u radnom odnosu

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da zaražene osobe nisu bile zaposlene. Naveo je i da jedna živi sama, a druga u porodici i da je potrebno da se sprovedu određene mere. Pojasnio je da je jedna pacijentkinja bila na klinici, a druga kući.

Marković je na konferenciji za medije rekao da će biti potrebna veća disciplina i solidarnost kako bi se sprečilo širenje epidemije.

Crna Gora je do danas bila jedina evropska zemlja u kojoj nije bilo slučaja korona virusa.

Zatvaranje granica

Crna Gora pre nekoliko dana nove mere na zaštiti građana i države od širenja koronavirusa. Nakon sednice Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv zaraznih bolesti, saopšteno je da Crna Gora zatvara sve granice za strance. Zatvaraju se tržni centri, kafići, restorani, dečje igraonice...

- U Crnoj Gori činimo sve da odložimo pojavu korona virus, a kada ga registrujemo da sprečimo njegovo širenje. Crna Gora s pažnjom prati i analizira iskustva drugih i traži najbolja rešenja - poručili su nadležni.

Obustavljen aviosaobraćaj

Crna Gora je juče privremeno obustavila sav putnički avionski saobraćaj, saopštila je Vlada Crne Gore.

- Uz ranije najavljenu privremenu obustavu javnog prevoza putnika u međunarodnom putnom i željezničkom saobraćaju - ovo je najnovija mera. Ponavljamo da ćemo omogućiti CG državljanima povratak u zemlju - saopšteno je iz Vlade.

Video: Kako protiv korone: Važno je da se strogo pridržavate ovih pravila, posebno ako ste u izolaciji

(M. Lj.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    Još dvoje ako se zaraze,pola Mile im i Gore im će biti zaraženo.

  • Mikula

    Ma jok bre ljudi nisu znali da provale virus tek sad provalili kako se otkriva.

  • ulm

    Pa kad je broj stanovnika kao posetilaca u petoj fudbalskoj ligi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima