≫ 

“Ovo nije rat, ali posledice će dugo ostati”: Milanović se obratio Hrvatskoj

Kriza ipak nije tolika, dobro je što smo od početka krizi pristupili relativno ozbiljno - kaže predsednik Hrvatske Zoran Milanović

  • 14

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izvanredno se zbog krize s korona virusom obratio hrvatskoj javnosti.

Ocenio je da su poduzete odgovarajuće mere za sprečavanje širenja pandemije koronavirusa, te je pozvao sve građane da se odgovorno pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite, prenosi "Index".

- Danas sam potpisao odluku o proglašenu izmena Zakona o sastavu civilne zaštite i davanju većih ovlašćenja Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Molim vas, i očekujem od svih nas, da se mera i odluka koje taj stožer donosi ozbiljno pridržavamo, jer u ovoj krizi u kojoj se nalazimo država može i radi za nas određene stvari, i radi puno i, po meni, trenutno radi dobro - rekao je Milanović u obraćanju Hrvatskoj.

- Međutim, lična odgovornost za svakoga od nas, pridržavanje određenih pravila o kojima govorimo već danima, činiće razliku između uspeha i neuspeha, dužine trajanja, odnosno, kraćeg trajanja ove krize, ali ne nužno između života i smrti - istaknuo je hrvatski predsednik.

Ocenio je kako se krizi od početka pristupilo na dobar način.

- Kriza ipak nije tolika, dobro je što smo od početka krizi pristupili relativno ozbiljno i što ni u jednom trenutku nismo podlegli nekakvim niskim i teškom osećajima, kamoli panici, što je reč koju uopšte ne želim da koristim - poručio je Milanović u obraćanju.

- Mi znamo koga ova bolest napada i njih moramo da zaštitimo. To ćemo uraditi tako što ćemo ispunjavati ono što nam lekari savetuju da činimo. Mi nismo u ratu, ali pred nama je izazov, u krizi smo. Ekonomske posledice će ostati, pitanje je kad ćemo moći da otvorimo granice i funkcionišemo kao do juče. Lekcije ćemo moći da primenimo sa više iskustva na neku novu krizu - dodao je Milanović.

Predsednik Hrvatske naveo je da je koronavirus “bolest koja fatalno pogađa one starije i bolesnije”.

- Naš je posao da zaštitimo naše starije, oni su nas podizali. To je naša ljudska obaveza. Molim vas i očekujem da se pridržavama uputstva stožera - kaže predsednik Hrvatske.

Od ponoći zabranjeni javni događaji, rad trgovina, kafića

Od ponoći će u Hrvatskoj biti zabranjeni svi javni događaji i okupljanja, kao i rad ugostiteljskih objekata i trgovina koje ne prodaju prehrambene i higijenske artikle, izjavio je danas potpredsednik Vlade i šef Nacionalnog štaba Civilne zaštite Davor Božinović.

Kako je rekao na konferenciji za novinare, zabrana će važiti 30 dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    18. mart 2020 | 23:28

    Тешко да ће послије пропаганде "српске агресије" нешто за вас Госн. Милановићу више бити рат. Ово јесте рат само је проблем што ви више не знате ни ко са ким ратује ни ко се против кога бори ... и против чега треба да се бори... ЕУ је данас јадна и очајна а бити ВЦ ЕУ ЈЕ ДНО- ДНА / ДАЉЕ НЕМА.

  • ZOKI

    19. mart 2020 | 07:58

    Još kad bam sezona rikne tek će biti haos

  • nibrS

    19. mart 2020 | 08:34

    Kako bi predsjedavate u EU sve je otišlo do đavola...Da ne nabrajam pojedinosti... A tek ste na pola mandata...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA