≫ 

Zabrinjavajući podaci: Svaki 10. nalaz uzoraka testiranih na novom uređaju u Zagrebu je pozitivan

U Evropi je prosek jedan naspram 25

  • 3
Korona virus, koronavirus, lekari, bolnica Foto: Tanjug/AP

Nastavni zavod za javno "Dr Andrija Štampar" u Zagrebu dobio je još jedan uređaj za brzu detekciju korona virusa, tako da se sada svaki dan mogu testirati uzorci oko 200 ljudi, a prvi rezultati su zabrinjavajući. Prema rečima direktora Zavoda Zvonimira Šostara, čak 10 posto do sada testiranih uzoraka je pozitivno, prenosi Jutarnji list.

- Hvala gradonačelniku Bandiću koji je omogućio da nabavimo još jedan uređaj za brzu detekciju korona virusa tako da sada možemo preći oko 200 uzoraka svaki dan. Organizovali smo se u tri smene, do danas u 11 sati uzeto je 140 uzoraka, obrađeno je 106, a 11 je pozitivnih što je jako puno. Evropski prosek je 1 naspram 35, a nama je praktično svaki deseti pozitivan - rekao je Šostar.

- U karantinu imamo sedmoro ljudi kojima smo organizovali 24-satnu zdravstvenu zaštitu. Taj broj će se sigurno povećavati i sigurno ćemo popuniti objekat u kojem je trenutno karantin. Organizovali smo psihološku pomoć onima u izolaciji i karantinu, osam telefonskih brojeva na koje se mogu javiti. Možete ih naći na stranicama Zavoda, Grada... - poručio je direktor "Andrije Štampara".

Video: Pelemiš: Svako ko je na respiratoru je životno ugrožen, ali ne mora da znači da će da umre

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA