≫ 

U zemljotresu oštećena katedrala u kojoj je grobnica Alojzija Stepinca: Sa jednog tornja pao krst

Zagrebačka katedrala je najveća hrvatska sakralna građevina

  • 44

U dva uzastopna zemljotresa koja su jutros pogodila Zagreb oštečena je i čuvena katedrala, kojoj je vrh jednog tornja potpuno otpao, zajedno sa krstom na njemu.

- Nadbiskupski dvor jako je oštećen, a u katedralu još ne smemo. Čekamo inženjere da dođu. Sve je razbacano na sve strane. U velikom smo šoku - rekao je rektor Zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić za Večernji.hr.

Zagrebačka katedrala, čiji je pun naziv Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, neogotička je bazilika u Zagrebu, smeštena na Kaptolu.

Zagrebačka katedrala je najveća hrvatska sakralna građevina, duga 77 m, široka 48,2 m, visoka 108 m, a u njezinu unutrašnjost površine od 1617 m² može stati 5000 ljudi.

Pretpostavlja se da je na mestu današnje katedrale stajala mala crkva sagrađena između 9. i 11. veka, čija se dalja sudbina ne zna. Ono što se pouzdano zna jeste da se ubrzo nakon osnivanja Zagrebačke biskupije (oko 1094.) počelo se s gradnjom veće romaničke crkve, ali kako se gradnja odužila (trajala je do 1217.) građevina je dobila i gotička obeležja.

U katedrali se nalaze i grobnice poslednja tri zagrebačka nadbiskupa: Alojzija Stepinca, Franje Šepera i Franje Kuharića.

Podsetimo, zemljotres jačine 5,3 stepeni pogodio je jutros u 6.23 Zagreb, a potom je usledio još jedan jačine pet stepeni javlja Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Epicentar potresa bio je sedam kilometara severno od Zagreba na dubini od deset kilomatara. Procenjuje se da je šteta ogromna.

Oštećena i Srpska pravoslavna crkva, ima zatrpanih u ruševinama

Zagreb se potresao po treći put od jutros, javlja HRT. Za razliku od predhodna dva, treći je bio nešto blaži.

Kako javljaju mediji, popucali su zidovi i krov u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg, pravoslavnom hramu u glavnom gradu Hrvatske.

Kako pišu hrvatski mediji, jedno dete je povređeno kad je na njega pao deo krova, a mnogi ljudi su i dalje pod ruševinama.

Video: Apokaliptične scene na ulicama Zagreba: Vatrogasci izvlače ljude iz ruševina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eee

    22. mart 2020 | 08:59

    Sad ce nasa vlast da pomogne,mi obnavljamo katedrale po svetu

  • kiza

    22. mart 2020 | 08:58

    Gde kosti tog zlotvora leže sigurno nije sakralno mesto.

  • Salamander

    22. mart 2020 | 08:42

    Poceo bog gresnike da kaznjava sta kazu komunjare imali neko iznad nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA