• 44

U zemljotresu oštećena katedrala u kojoj je grobnica Alojzija Stepinca: Sa jednog tornja pao krst

Zagrebačka katedrala je najveća hrvatska sakralna građevina

  • 44

U dva uzastopna zemljotresa koja su jutros pogodila Zagreb oštečena je i čuvena katedrala, kojoj je vrh jednog tornja potpuno otpao, zajedno sa krstom na njemu.

- Nadbiskupski dvor jako je oštećen, a u katedralu još ne smemo. Čekamo inženjere da dođu. Sve je razbacano na sve strane. U velikom smo šoku - rekao je rektor Zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić za Večernji.hr.

Zagrebačka katedrala, čiji je pun naziv Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, neogotička je bazilika u Zagrebu, smeštena na Kaptolu.

Zagrebačka katedrala je najveća hrvatska sakralna građevina, duga 77 m, široka 48,2 m, visoka 108 m, a u njezinu unutrašnjost površine od 1617 m² može stati 5000 ljudi.

Pretpostavlja se da je na mestu današnje katedrale stajala mala crkva sagrađena između 9. i 11. veka, čija se dalja sudbina ne zna. Ono što se pouzdano zna jeste da se ubrzo nakon osnivanja Zagrebačke biskupije (oko 1094.) počelo se s gradnjom veće romaničke crkve, ali kako se gradnja odužila (trajala je do 1217.) građevina je dobila i gotička obeležja.

U katedrali se nalaze i grobnice poslednja tri zagrebačka nadbiskupa: Alojzija Stepinca, Franje Šepera i Franje Kuharića.

Podsetimo, zemljotres jačine 5,3 stepeni pogodio je jutros u 6.23 Zagreb, a potom je usledio još jedan jačine pet stepeni javlja Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Epicentar potresa bio je sedam kilometara severno od Zagreba na dubini od deset kilomatara. Procenjuje se da je šteta ogromna.

Oštećena i Srpska pravoslavna crkva, ima zatrpanih u ruševinama

Zagreb se potresao po treći put od jutros, javlja HRT. Za razliku od predhodna dva, treći je bio nešto blaži.

Kako javljaju mediji, popucali su zidovi i krov u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg, pravoslavnom hramu u glavnom gradu Hrvatske.

Kako pišu hrvatski mediji, jedno dete je povređeno kad je na njega pao deo krova, a mnogi ljudi su i dalje pod ruševinama.

Video: Apokaliptične scene na ulicama Zagreba: Vatrogasci izvlače ljude iz ruševina

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KS

    I na Kosovu su otpadali krstovi, a vi hrvati ste se radovali i 👏👏👏!!! Karma je cudo!!!

  • jozo zg

    pozdrav iz Zagreba... vidim da se neki vesele, a nemaju se čemu veseliti... ova korona i potres jesu dva zla, ali " spuste" na zemlju svakog od nas...malo više druženja i brige za bližnje i susjede.. nije sva sreća u novcu.. i ne moraju se neki brinuti o obnovi, obnoviti ćemo mi katedralu ali i pravoslavnu crkvu... pozdrav iz Zagreba.. i mojoj rodici u Novom Beogradu, ulica J.Gagarina....

  • Morana

    Ako Virus koji je kuga Novog Doba nije dovoljna opomena ljudskom rodu da treba da stane i da se zapita u čemu sve greši! I ako ovakav znak nije dovoljan da se preispitamo...onda šta tu ima više da se priča....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima