• 1

Opsadno stanje u zagrebačkoj klinici: Šef anestezije zaražen korona virusom

Kako se navodi, u izolaciji je sada čak 160 zaposlenih

  • 1
Korona virus, koronavirus, Italija

Foto: Tanjug/AP

Korona virusom zaražen je i načelnik Zavoda za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i lečenje KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Kako prenosi portal “24 sata”, u bolnici vlada opsadno stanje jer je zaraženi načelnik s mnogim kolegama bio u kontaktu, kao i s pacijentima.

Direktor bolnice, prof. dr Mario Zovak izjavio je da se testiraju svi kolege, kao i pacijenti sa intenzivne nege, i dodao da će prava slika stvari biti jasnija u toku dana. Kako se navodi, dobro je što u ovom trenutku niko nema simptome bolesti.

Hitni prijem pacijenata na klinici, s tim što se operacije i hitni zahvati sada obavljaju na izolovanom odeljenju, koji je pripremljen upravo za tu svrhu. Veliki broj medicinskih radnika je u samoizolaciji, pa će se od kuće povući deo ljudi iz rezervnog tima, koji je poslednjih dana bio kod kuće na čekanju.

Zovak je potvrdio da je mladi specijalizant sa Zavoda za dijalizu KBC-a Sestre milosrdnice takođe pozitivan na korona virus, a 160 radnika bolnice u samoizolaciji.

Pozitivan nalaz kod specijalizanta pronađen je pre pet dana, te su odmah su testirani i svi pacijenti u Zavod. Srećom, testovi pacijenata bili su negativni, kaže prof. dr Zovak.

- U izolaciji je sada čak 160 zaposlenih, po preporuci epidemiologa, jer su uzeti u obzir svi mogući kontakti sa mladim lekarom. Bolnice normalno funkcioniše, a u pomoć su im došla dva lekara i osam sestara iz Kliničke bolnice Dubrava - dodao je on.

I dalje nije poznato gde se specijalizant zarazio, pošto je epidemija došla u fazu kada nije više reč o pojedinačnim slučajevima za koje se sigurnošću moglo utvrditi gde su došli u dodir s virusom. Zna se samo da je mladi lekar prije nekog vremena bio u kontaktu sa zaraženim doktorima iz KB Dubrava.

- Istina, veliki je broj radnika sada u samoizolaciji, ali s obzirom da smo maksimalno smanjili broj prijema, imamo dovoljno osoblja. Situaciju sa Zavodom za dijalizu već smatramo rešenom. Organizovali smo smo kompletno bolničko osoblje u dva tima, tako da jedan tim radi dve nedelje, a drugi je za to vreme kod kuće. Zbog takve organizacije imamo drugi tim koji je spreman da preuzme posao od ekipe koja je poslednjih dana bila u bolnici - kaže prof. dr Zovak.

Video: Novinar Index.hr Vojislav Macoko za TelegrafTV: Obezbeđen je smeštaj za sve koji su ugroženi

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    Dal smo mi sigurni da se on prenosi samo kapljicnim putem😷😧😦😕

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima