≫ 

"Prvo su rekli da nemam korona virus, zatim da ga imam": Ispovest žene u Hrvatskoj o propustu lekara

- Imala sam osećaj da prolazim kroz pakao - kaže ova žena

  • 5
Test, testovi, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Jedna žena iz Splitsko-dalmatinske županije u Hrvatskoj tvrdi da je dva puta testirana na korona virus i rečeno joj je u splitskoj bolnici da je negativna, da bi se na kraju ispostavilo da je navodno greškom dobila netačnu informaciju.

Hrvatski portal “Index” objavio je pismo žene čiji je identitet poznat redakciji tog medija.

- Pre nešto više od dve nedelje (16. marta) počela je moja agonija popraćena jako visokom temperaturom, suvim kašljem, bolom u grlu i bila sam jako slaba. Obavestila sam mog doktora opšte prakse o simptomima koji se pojavljuju, ali me je on uverio da je verovatno grip u pitanju i poručio mi da odležim kući, moleći me da nikako ne dolazim u njegovu ordinaciju. Prepisao mi je antibiotik, s obzirom na to da je procenio da je to običana grip. Posle toga sam zvala Hitnu pomoć jer sam uvidela da se moja situacija znatno pogoršala, i dobila sam isti odgovor kao i od mog lekara. Dan kasnije zvala sam epidemiologa Splitsko-dalmatinske županije koji me takođe drsko odbio i istakao da ne želi nikakav nastavak razgovora sa mnom jer ne dolazim iz inostranstva, a takođe i ne znam da li sam bila u kontaktu s nekim ko je bio van zemlje. S obzirom na to da se ni idućih dana simptomi nisu nikako smirivali, a osećala sam se znatno lošije i svesna što sam odbijana u poslednjih nekoliko dana, 21. marta sam otišla u ambulantnu na Mertojaku koja je prenamenjena za prijem pacijenata sa korona virusom. Sestrama tamo sam objasnila sa kakve tegobe imam poslednjih dana, te su me primile na obradu jer su simptomi vrlo slični korona virusu - piše ova žena.

Prvo testiranje na Križinama

Kako je istakla, sestra i doktorka bile su predusetljive i poslale su je na Križine, kako bi je tamo testirali na koron virus

- Na Križinama mi je uzet uzorak iz nosa i grla i poslali su me kući sa molbom da ih lično nazovem za rezultate jer su jako opterećeni celom situacijom oko ovog virusa. Idućeg dana (22. marta) zovem u večernjim satima, međutim po rečima osobe s telefona, verovatno medicinske sestre, test još nije gotov.

Idućeg jutra zvao je moj muž jer sam bila jako iscrpljena i nemoćna. Preko telefona mu je rečeno da je došlo do tehničke greške u vezi mog testa, i zamolili su me da ponovo dođem na vađenje brisa iz grla i nosa. 24. marta otišla sam ponovo u KBC Križine, gde su mi uradili test i rekli da ih ne zovem, već da će me obavesti za dva o rezultatu - navodi ova žena.

“Temperatura ne silazi, prolazim kroz pakao”

Žena iz splitsko-dalmatinske županije istakla je da se njeno zdravstveno stanje nije menjalo tih dana i dodala da joj temperatura nije padala.

- Imala sam osećaj da prolazim kroz pakao. Samoinicijativno sam pozvala KBC Križine tražeći rezultat testa, a osoba koja mi se javila je rekla da ne budem dosadna i kazala da se strpim i da ću biti obaveštena. U večernjim satima istog dana (26. marta) zvali su me sa Infektologije KBC-a Križine i ženski glas sa druge strane mi je rekao kako sam negativna na korona virus. Odahnula sam, jer eto, ipak nije taj virus, verovatno je grip kako je i rekao doktor opšte prakse. Iako ne pamtim da sam ikad u životu imala simptome gripa ili prehlade ovakvih razmera. I dalje se borim sama, bori se sa mnom i moj muž koji mi je u svemu ovome bio velika podrška, prolazim neprespavane noći spuštajući temperaturu, gušila sam se u kašlju koji nije prestajao. Pozvala sam doktora opšte prakse 30. marta kada su su se simptomi koliko-toliko smirili, i pitala ga kako ide proces prekida samoizolacije. Doktor mi je, verovali ili ne, rekao da ne može da mi izda nikakvu potvrdu jer je upravo sada dobio informaciju da sam pozitivna na korona virus - tvrdi ova pacijentkinja.

Kao u lošem filmu

- Situacija mi uopšte nije jasna, ne znam šta da mislim ni kako da se ponašam. Mislila sam da sam u nekom lošem filmu koji će se završiti za sat vremena. Zovem KBC Križine s pitanjem: "Kako je moguće da me doktor opšte prakse upozorava da sam pozitivna na korona virus ako sam sa vaše strane primila informaciju da sam definitivno negativna?".

Test, testovi, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Iz centra su me uveravali da ne znaju o čemu priča niti moj lekar niti ja, tvrdeći da sam definitivno negativna. U to sve se uključuje moj muž koji gubi razum i upozorava ih da se obrate sa pravim informacijama kroz manje od desetak minuta ili će poslati inspekciju i obavestiti medije. Posle nešto više od pola sata nas zove doktor iz KBC-a Križine koji se pre svake priče i diskusije izvinio u svoje ime i ime celog osoblja, navodeći da se dogodila ogromna greška koja mu nije jasna. On je istakao da nije bio dežuran u večernjim satima kada sam obaveštena iz kliničkog centra da sam negativna, kako je njegovu poziciju preuzeo neko ko nije trebalo to da uradi i kako mi je, verovali ili ne, preneo pogrešnu informaciju - odnosno da nisam negativna na virus već sam pozitivna, i to dva puta pozitivna. Prvi put je sam bila pozitivna kad mi je data informacija da se dogodila tehnička greška. Tada nije bilo reči o grešci, test je bio pozitivan, a isti doktor je tražio da se test ponovi kako bi bili sigurni u verodostojnost. Zaista ne znam kako je moguće da se ovakva situacija dogodi - objasnila je ona.

Ministarstvo će se oglasiti za 30 dana

Ona je u pismu objasnila da ne može da se pomiri sa činjenicom da je neko u tolikoj meri pogrešio, i to “ne jednom, već dva puta”

- Ne mogu da prihvatim ovu situaciju i pisala sam e-mail Ministarstvu zdravstva tražeći odgovor na ovakvo amatersko ponašanje. Ministarstvo mi je odgovorilo da ima zakonski rok od 30 dana kako bi se izjasnili u vezi ove situacije. Ne, ne mogu da čekatm30 dana, ne mogu čekam zbog sebe, zbog mojih bližnjih a ni zbog ostalih ljudi kojima bi mogla ista stvar da se desi. Hvala Bogu da sam koliko-toliko ozdravila, da ovo nije otišlo u nekom smeru koji bi bio nepopravljiv. Zahvaljujem se svakim danom što je moj organizam bio toliko jak da je izdržao ovaj virus, boreći se lavovski punih osam dana s konstantnom temperaturom i bolovima. Mislim da krivac za ovakvu situaciju svakako treba da odgovara i treba da se pronađe, jer je svojim ponašanjem ugrozio mene i sve ljude oko mene, krijući prave informacije i šireći dezinformacije - zaključila je žena u pismu.

U splitskoj bolnici kažu da su prezauzeti

Novinari portala “Index” tvrde da su kontaktirali odgovorne u splitskoj bolnici, a rećeno im je da su prezauzeti i da u ovom trenutku ne mogu da kažu ništa o ovom slučaju.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Ispovest lekara koji je izvršio 9 autopsija na umrlima od korone: U plućima smo našli samo sluz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Izgleda

    2. april 2020 | 22:42

    Da testove rade cisto da imaju statistiku oko prezivelih i umrlih a pacijent nije bitan on je svakako samo broj

  • Sneza

    2. april 2020 | 22:57

    Sve moj do mojega. Da se nije testirala vec sama dizala imunitet hranom, vocem i pozitivom...ne bi se nervirala.Naravno i cestim pranjem ruku i ona pesmica, danas nam je divan dan.....

  • Bubi

    3. april 2020 | 02:07

    Strašno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA