≫ 

Oko 50 štićenika doma za stare prebačeno u bolnicu u Splitu: Njih 10 ima korona virus

Za sada nije poznato kako su se zarazili

  • 0
Baba, baka, starica, starački dom Foto: Pixabay.com

Tokom noći 45 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici zbog deset osoba zaraženih korona virusom prebačeno je u KBC Split, a prebacivanje je trajalo celu noć jer su to radile dve ekipe Hitne pomoći. Jutros je prebačeno još 10-ak štićenika, prenosi Index.hr.

10 pozitivnih štićenika doma nema teže simptome

Korisnike Doma prevozili su medicinski radnici odeveni u skafandere, a na licima penzionera primetni su bili strah, zabrinutost i neizvesnost.

15-ak penzionera prethodnih dana imalo temperaturu

Direktor Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je sinoć kako je 15-ak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, doduše ne visoku, a pre dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno. Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali lekari.

- Sada je Županijski stožer civilne zaštite doneo odluku da se korisnici prebace u bolnicu na Križine - kazao je Škaričić.

Zaposleni koji su bili u kontaktu s penzionerima na drugom spratu, gde se nalazilo ukupno 50, ići će u samoizolaciju kući, dok će 50 korisnika biti prebačeno na Križine. Epidemiološka služba će odmah nakon što završi transport dezinfikovati drugi sprat.

I par radnica Doma ima simptome

Škaričić je kazao da i par radnca Doma takođe ima simptome zaraze i priznao da su zbog cele situacije u Domu šokirani.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je kako ga je Škaričić izvestio da nije bilo kontakta štićenika s drugog sprata s ostalim korisnicima Doma, a nada se da će zaraženi preboleti koronavirus.

"Dogodilo se ono što smo najmanje želeli"

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je za N1 kako se u Splitu "nažalost dogodilo ono što su najmanje želeli, jer su starije skupine sugrađana najugroženije".

U bolnicu se transportuju polupokretni korisnici koji će već tokom noći i jutra, kako budu stizali, biti testirani na covid-19. Testiranje se očekuje i za nekoliko radnica koje su bile u kontaktu s njima.

Još se ne zna kako su zaraženi

Još uvek nije jasno kako su se korisnici zarazili s obzirom na to da već određeno vreme tamo nema poseta. Pretpostavlja se da je koronavirusom zaražen neko od korisnika koji je bio na redovnom pregledu u bolnici. No moguće je da je virus uneo i neko od zaposlenih.

Video: Lekari kao da idu u rat: Pretužni snimci intenzivne nege u Barseloni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA