≫ 

Uprkos epidemiji obeležavaju godišnjicu osnivanja NDH: Na ulazu u Split osvanuo transparent

Na nadvožnjaku na ulazu u grad osvanuo je transparent s natpisom "Sretan dan državnosti"

  • 22
NDH, Nezavisna država Hrvatska, Jasenovac Foto: Wikimedia/Jewish Historical Museum, Belgrade

Uprkos širenju korona virusa u Splitu su HOS-ovci obeležili danas dan osnivanja IX bojne, na nadvožnjaku na ulazu u grad osvanuo je transparent s natpisom "Sretan dan državnosti" uz kartu NDH, a svoj doprinos 10. aprilu dao je i predsednik veterana specijalne policije BATT, piše zagrebački nedeljnik Novosti.

Kao i svake godine IX Bojna HOS-a obeležila je godišnjicu svog osnivanja ispred spomenika u splitskoj četvrti Split 3. I to uprkos epidemiji koronavirusa koja se širi državom, posebno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gde je prema poslednjim podacima zaraženo 296 osoba, među kojima je najmanje 50 korisnika Doma za starije i nemoćne.

Ništa od toga, pišu Novosti, nije sprečilo Marka Skeju, ratnog komandanta bojne, i njegove kolege da se poređaju ispred kontroverznog spomenika i obeleže godišnjicu osnivanja.

Na fotografijama koje je objavio list vidi se više pripadnika ove jedinice kako stoje oko spomenika i prinose sveće i okupljaju se pored obližnjeg murala posvećenog jednom od njihovih saboraca.

Navodi se da Skejo ovog puta nije toliko otvoreno veličao ustaštvo, nego je pozvao građane da se ponašaju po uputstvima institucija koje on sam, kako kažu, ne poštuje.

Novosti pišu da je doprinos obeležavanju godišnjice osnivanja NDH dao i predsednik udruženja veterana specijalne policije BATT Mladen Todorić koji je pre tri dana "prebrojavao krvna zrnca" vodećim ljudima Hrvatskog novinarskog društva, a na svom fejsbuk profilu objavio je fotografiju transparenta iz Splita uz ustaški pozdrav "za dom spremni".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vasa paris

    10. april 2020 | 23:20

    Pozdravio vas aca lukas

  • Goran

    10. april 2020 | 23:33

    Vraticemo nase Srpsko more kad tad

  • Mrki

    10. april 2020 | 23:26

    Neka ih malo nek sanjaju. A nemci su sami rekli da ih oni nisu podržali ndh nebi bila vredna ni da se spomene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA