≫ 

Amfilohije objašnjavao zašto mu ljube ruku: Šta se događalo nakon privođenja mitropolita

Policija reagovala zbog liturgija u Hramu Hristovog vaskrsenja i na temeljima crkve na Zlatici

  • 26
Amfilohije Radović, daje izjavu u policiji, policija, hapšenje Foto: Telegraf

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije morao je policiji da objašnjava zbog čega su mu juče ujutro, tokom službe na ostacima manastira Zlatica, sveštenici, pojci, đakoni i monahinje celivali ruku.

To su “Vijestima” kazali iz Mitropolije crnogorsko primorske, objašnjavajući da je celivanje ruke sastavni deo službe, te da je Amfilohije to i objasnio inspektorima.

On, sveštenici Velibor Džomić, Branko Vujačić i Leka Vujisić, zatim đakon Ivan Crnogorčević i pojci Nešo Kovačević i Vukić Milikić u policiju su pozvani nakon što je policiji prijavljeno da se na Zlatici krši socijalna distanca - ljubljenjem ruke Amfilohiju.

Oni, starešina hrama Hristovog vaskrsenja protojerej-stavrofor Dragan Mitrović, sveštenici Dalibor Milaković, Mirčeta Šljivančanin, Miladin Knežević, protođakon Vladimir Jaramaz i đakon Pavle Božović, koji su juče služili u Hramu Hristovog vaskrsenja, saslušavani su nekoliko sati.

U CB je privedeno i više građana koji su bili ispred hrama, ili su samo prolazili tuda, a među njima i lider Prave Crne Gore Marko Milačić i advokat Nikola Bošković.

Osim njih, izjavu su dali i Nataša i Siniša Fatić, Ljubiša Jokić i Milovan Ivanović, koji su zatečeni ispred hrama, ali i Jovan Radović, Milenko Đinović, Miloš Jokić i Veselinka Rajković koji su bili na ostacima hrama na Zlatici.

Amfilohije Privodjenje Foto: Igumanija/vijesti

Da li će neko krivično odgovarati zbog kršenja privremenih mera, odlučiće Osnovno državno tužilaštvo nakon što tužioci odgledaju snimak liturgije iz hrama na Zlatici, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz istrage.

Privođenje Amfilohija, sveštenstva i građana oštro su osudili iz MCP i više opozicionih partija.

Sa druge strane, iz Uprave policije saopštili su da su ispred dva verska objekta registrovali više građana i sveštenika, pozvali ih i doveli u CB Podgorica da od njih uzmu izjave u svojstvu građanina.

“Od ‘48 nije privedeno ovoliko sveštenika”

Protojerej stavrofor Velibor Džomić kazao je “Vijestima” da od ‘48 nije privedeno sveštenika koliko juče, na praznik Cveti.

Objasnio je da je na Zlatici obeležena hramovna slava sa, kako je kazao, najvećom mogućom redukcijom sveštenstva i vernog naroda.

“Ni MCP ni uprava manastira nisu pozivale verni narod na službu. Sa druge strane, služba je počela u 7 sati, a ne u 9 kao ranijih godina, služili su samo mitropolit i nas dva sveštenika, nije nas bilo 15 kao ranijih godina i sa nama su bili đakon, monahinje, poslušnice i pojci. Nakon završene službe, došli su službenici Uprave policije i uručili pozive da se javimo u CB Podgorica zbog navodnog kršenja socijalne distance, jer je ‘neko video da je neko celivao mitropolitu ruku’, što je sastavni deo službe - rekao je Džomić.

Amfilohije Privodjenje Foto: Igumanija/vijesti

Džomić je rekao da je to loš i neprimeren gest “koji ne može da služi na čast nikome”.

- Verski objekti nisu zatvoreni, službe nisu zabranjene. Mislim da vernici imaju pravo makar onoliko koliko se daje u supermarketima - objašnjava Džomić.

On je istakao da su inspektori u CB Podgorica bili korektni.

- Samo su uzeli izjave od nas i prosledili ih tužiocu.

Video: Ljudi se okupljaju na litiji u Crnoj Gori, očekuje se 150.000 vernika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • posiden

    13. april 2020 | 15:02

    Amfilohiju je dusevna hrana publicitet ☹️

  • Lucy Ch

    13. april 2020 | 14:53

    U supermarketima se kupuje hrana bez koje se ne može,bez crkve i popova je moguć život bez posledica.

  • Laki

    13. april 2020 | 15:15

    Kada čitam o Amfilohiju i Milu Đukanoviću setim se filma "davitelj protiv davitelja".Kakav li je to Bog koji ih stvori takve? Narod se zabavio o jadu zvanom korona a oni to zloupotgrebljavaju da na sebe privlače pažnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA