≫ 

Jure je po Hrvatskoj i BiH: Majka ostala dužna 26 hiljada evra za alimentaciju, pa nestala

Policija je na muci da pronađe ovu majku, koja je ne samo optužena da je dužna za alimentaciju, već i za jednu krađu

  • 2
Zlostavljanje deteta, silovanje, dečak Foto-ilustracija: Shutterstock

Pred hrvatskim pravosuđem u begu je je 44-godišnjakinja sa šireg područja Solina, koja je ostala dužna više od 26.000 evra alimentacije za svoje dvoje maloletne dece. Protiv nje je podignuta optužnica, jer godinama nije uplaćivala novac deci koja žive s ocem, iako je bila radno sposobna.

Ne samo da nije bilo uplata za izdržavanje, već se i njoj zameo trag. Policija ju je bezuspešno tražila po Hrvatskoj, pitali su za pomoć i kolege iz BiH ne bi li je oni našli na svom području, ali sve uzalud, piše "Slobodna Dalmacija".

Prema optužnici Opštinskog državnog tužilaštva u Splitu, 44-godišnjakinja je bila dužna od 2011. godine da uplaćuje po 132 evra mesečno za svako svoje dete, jedno staro 6, a drugo 9 godina. Do polovine prošle godine deci je ostala dužna preko 26.000 evra.

Samo neplaćanje alimentacije nije jedino za šta se ona tereti. U istom razdoblju kao majka maloletne dece nije se brinula o njihovim higijenskim potrebama, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, prehrani i školskim obvezama i svu brigu o njima prepustila je bivšem suprugu. Decu uopšte nije videla niti s njima kontaktirala, navodi optužnica.

Svojim ponašanjem počinila je povredu dužnosti izdržavanja i povredu detetovih prava, smatra tužilaštvo.

Za njom izdata i međunarodna poternica

Nakon što je centar za socijalni rad podneo krivičnu prijavu protiv majke koja nije ni na koji način doprinosila izdržavanju svoje dece i s njima godinama nema nikakav kontakt, policija je pokrenula uviđaj. Utvrđeno je da je majka u martu 2016. godine odjavljena s adrese prebivališta na solinskom području, nakon čega nije prijavljena na novu adresu prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj.

Protiv nje se vodi i postupak zbog krađe, a 2017. godine joj je zbog toga bio određen i istražni zatvor. Na osnovu tog rešenja je Opštinski sud u Splitu naložio izdavanje međunarodne poternice pošto se nije javljala sudu.

Nakon nove prijave naložena je terenska provera adrese okrivljene Policijskoj stanici Solin u kojoj su polovinom prošle godine utvrdili da žena na solinskoj adresi ne stanuje već osam godina. U kontaktu s članovima njene porodice nije bilo moguće utvrditi njeno mesto boravka.

Zatim je Služba za međunarodnu policijsku saradnju Uprave policije prošle godine od kolega iz susedne države dobila obaveštenje da joj nije utvrđeno boravište na području Bosne i Hercegovine. Nad njom je u okviru MUP-a raspisana potraga radi utvrđivanja adrese, hapšenja i predaje u Zatvor u Splitu.

Ako se tamo ne nađe do početka glavne rasprave, sprovešće se suđenje u odsustvu. Opštinskom sudu u Splitu tužilaštvo je za nju predložilo godinu dana uslovnog zatvora uz rok provere od tri godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • seljo

    18. april 2020 | 23:19

    slabo je jure ili je ona brza.ispravnije bi bilo traze je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA