Zajednički venac za žrtve Jasenovca: Milanović i Plenković položili cveće podno Kamenog cveta

Službena komemoracija, koju je direktno prenosila zagrebačka N1 tv, zbog epidemije koronavirusa uključivala je samo polaganje venca i cveća, uz poštovanje mera socijalne distance

  • 0

Polaganjem zajedničkog venca i cveća hrvatski držaavni vrh i predstavnici Jevreja, Srba, Roma i antifašista koji žive u Hrvatskoj, danas su odali poštu žrvama ustaskog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Zajednički venac podno "Kamenog cveta" položili su predsednik Republike Zoran Milanović, predsednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsednik vlade Andrej Plenković.

Po cvet su u spomen na žrtve položili predsednik Jevrejske opštine Ognjen Kraus, predsednik Saveta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i predsednik Saveza antifašističkih boraca (SABA RH) Franjo Habulin.

Službena komemoracija, koju je direktno prenosila zagrebačka N1 tv, zbog epidemije koronavirusa uključivala je samo polaganje venca i cveća, uz poštovanje mera socijalne distance.

Kraus je rekao da je u Jasenovac došao da “pruži ruku” i poruči da je spreman na ozbiljne razgovore i odnosu vlade i vlasti prema istoriji.

- Došao sam i zato da rešimo sve naše probleme u interesu Hrvatske i da sve hipoteke koje sramote ovu zemlju stavimo ad acta - rekao je Kraus.

Ako to ne bude rešeno, poručio je, naredne godine sigurno neće doći.

- Sad sam pružio ruku da započnemo razgovore. Ako se ništa ne ostvari, sigurno nećemo biti ovde sljedeće godine. Neki pomaci su napravljeni - rekao je Kraus novinarima u Jasenovcu.

Jandroković je rekao da su predstavnici državnog vrha došli da iskažu poštovanje prema žrtvama ustaškog logora i da bi osudili karakter zločinačkog ustaškog režima.

- Nikad više ne smemo dopustiti da se na ovim prostorima dogodi zlo kakvo se dogodilo u Drugom svetskom ratu - rekao je Jandroković i dodao da je nužno biti uključiv i sa razumevanjem jednih prema drugima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA