Jedna županija u Hrvatskoj nije imala 22 dana novi slučaj korona virusa, a onda ih je zadesio šok

Očekivali su da će kontrolna testiranja supružnika pokazati da su oboje negativni, ali umesto toga su morali da objave kako im je broj zaraženih u jednom danu porastao

  • 1
HRVATSKA ZEMLJOTRES ZAGREB, Croatia Earthquake Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Štab Civilne zaštite Virovitičko-podravske županije u kojoj u poslednja 22 dana nije bilo novozaraženih korona virusom, te da su svih ovih prethodnih nedelja imali samo dvoje inficiranih (u pitanju je bio jedan bračni par) planirao je u sredu da objavi kako je to prvo područje županija bez inficiranih.

Očekivali su da će kontrolna testiranja supružnika pokazati da su oboje negativni, ali umesto toga su morali da objave kako im je broj zaraženih u jednom danu porastao za čak pet. Dakle, tri nedelje nisu imali nijedan novi slučaj, a odjednom su registrovali pet. Što se dogodilo objasnio je dr Miroslav Venus, direktor ZZJZ Virovitičko-podravske županije.

- Mislili smo da objavimo je bračni par negativan i da više nemamo zaraženih korona virusom. Međutim, kada smo uradili kontrolne briseve bračnog para, koji je imao blage kliničke znakove te su praktično klinički i ozdravili, otkriveno je da je jedan supružnik ostao pozitivan, a drugi je negativan. S obzirom na to da su živeli u domaćinstvu sa još dva člana porodice koji sve vreme nisu imali nikakve kliničke znakove, testirali smo i njih i sada se pokazalo da su i oni pozitivni. Dakle u jednoj porodici jedan je negativan, ali njega ćemo danas opet da testiramo jer moramo da dobijemo dva uzastopna negativna nalaza kako bismo ga “skinuli” sa liste zaraženih, jedan je ostao pozitivan i imamo dva nova pozitivna. Oni su pod nadzorom, a i do sada su bili u kućnoj samoizolaciji - kazao je dr Venus.

Što se tiče preostalih troje novozaraženih oni dolaze s drugih, različitih krajeva županije i nisu nikako međusobno povezani, kao ni sa ranije zaraženim supružnicima, piše “Jutarnji list”.

Sprečeno širenje korona virusa velikih razmera

Pri tome jedan slučaj posebno je zanimljiv i edukativan. Naime, zahvaljujući odluci epidemiologa u Virovitici da se svi zaposleni u Domovima za starije i nemoćne osobe preventivno testiraju pre povratka na posao, sprečena je zaraza širih razmera.

Doktori, medicinsko osoblje, zaštitna odela, maske, rukavice, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Na taj način smo otkrili jednu pozitivnu osobu, koja je zaposlena u jednom Domu za starije i nemoćne osobe, ali je srećom bila na godišnjem odmoru i upravo je danas trebalo da dođe na posao. Nije počela da rad jer se pokazalo da je pozitivna. Sve njene kućne kontakte, a reč je o šest osoba, stavili smo u samoizolaciju, testiraćemo ih i obavestićemo javnost o rezultatima. Dobro je da nije radila, a tek treba da utvrdimo ko ju je zarazio - ističe je dr Venus.

Bračni par zaražen korona virusom

- U trećem slučaju imali smo supružnike, pri čemu je supruga klinički bolesna s blagim teskobama, a suprug je potpuno klinički zdrav, bez simptoma. Testirali smo ih oboje i oboje su pozitivni. Izvor zaraze je iz Koprivničko-križevačke županije jer su tamo negovali stariju osoba koja je razvila simptome bolesti, pa smo ih stavili u samoizolaciju, a sada se pokazalo da su pozitivni - dodao je doktor.

On je izjavio da je bio šokiran kako je odjednom toliko bilo novozaraženih slučajeva, ističući da je reč o inficiranim, a ne obolelim pacijentima. On je objasnio da je od njih petoro, jedna osoba imala simptome, ostali su bili asimptomični.

- Ovo nas uči da sva prerana opuštanja i popuštanja mera, pritisci kojima smo i mi i ostale kolege u Hrvatskoj izloženi kako bi se što pre vratili u normalu mogu biti ljudski shvatljivi, ali su očito stručno potpuno neopravdani. O tom virusu ne znamo baš sve i prema ovom iskustvu možemo da pretpostavimo da imamo asimptomatske osobe koje su zaražene i mogu zarazu da prenesu na nekoga. Štiteći bolnicu i domove za stare preventivnim testiranjima pokazalo se da smo ispravno postupili. Išli smo široko i to se pokazalo opravdanim - istakao je dr Venus.

Kako navodi “Jutarnji list”, on nije želeo da otkrije iz koje su opštine inficirani ljudi.

- Ne vidimo nikakvu svrhu takvih objava, jer je velika i nepotrebna stigmatizacija obolelih i zaraženih, što može dovesti do izbegavanja javljanja nekih drugih zbog straha od reakcije okoline - poručio je dr Venus.

Župan Igor Andrović je kazao da vesti nisu dobre, ali je dobro da je stanje pod kontrolom. On je, inače, planirao da predstavi županijske mere za obnovu zemlje, ali je to odložio zbog novonastale situacije. Što se tiče ranijih zahteva da se otvore cvećare i pekare od šest sati, za sada odgovora nema.

- Ovo je dokaz da nema mesta za opuštanje i moramo da se držimo svih mera koje je dao nacionalni Štab, kao i pravila struke. Svi bismo hteli da se mere što pre popuste, to smo i tražili, ali ipak to moramo da prepustimo stručnjacima, koji će znati najbolji tajming za popuštanje mera - kazao je Andrović.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Koronavirus stigao u Hrvatsku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    22. april 2020 | 16:35

    Toga se plasim i kod nas !!!Moramo biti odg mnogi se vec opustili!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA