≫ 

Pogoršalo se stanje i zdravih i mentalno obolelih u Bosni i Hercegovini, sve zbog korona virusa

Stručnjaci su apelovali na sve da potraže pomoć ukoliko imaju neke od ovih simptoma

  • 3
Čupa kosu, devojka, stres nervoza Foto: Shutterstock

Kriza zbog pandemije korona virusa odrazila se na celokupno stanovništvo u FBiH, rekla je psiholog, psihoterapeut i porodični savetnik Irina Puvača. Oni koji su već imali mentalna oboljenja, osetili su pogoršanja, dok su simptomi depresije stigli i mentalno zdrave ljude.

Ipak, Puvača je prilikom obraćanja federalnih institucija naglasila da je sistemski odgovor zdravstvenih radnika i vlasti u FBiH na očuvanje mentalnog zdravlja stanovnika usled krize bio je jako dobar te preduzet u pravo vreme.

Kako je dodala, ciljna grupa radnika iz oblasti mentalnog zdravlja od početka su bili svi stanovnici FBiH, piše Klix.

- Kompletna kriza zbog pandemije u oblasti mentalnog zdravlja odražava se na sve ljude. U različitim kategorijma pomoć je različito organizovana. Kroz centre za mentalno zdravlje odmah su se uspostavile sve linije za podršku svim stanovnicima koji osećaju bilo kakve simptome, a to su prvobitno strah, potom anksioznost te osećaj bezvoljnosti, pad apetita i koncentracije. Vremenom sve više razmišljamo o budućnosti koja je neizvesna, brinu nas finansije, posao, naša deca. Zbog toga je taj odgovor na krizu vrlo kompleksan - rekla je Puvačeva.

Kako je pojasnila, sve osobe koje su već imale neka mentalna oboljenja osetile su pogoršanje simptoma zbog čega su se centri za mentalno zdravlje stavili na raspolaganje da putem svih svojih linija budu dostupni građanima.

Ona je pozvala sve građane, naročito one starije životne dobi te roditelje i decu, da potraže pomoć ukoliko osećaju neke od simptoma depresivnosti. Takođe je pozvala i one ljude koji su konstantno u svom poslu, izloženi svakodnevnom radu, u strahu od obolevanja, da potraže stručnu pomoć.

- Primećeno je kroz različite vrste istraživanja da tamo gde su roditelji dobro odreagovali, zrelo prihvatili preventivne mere, deca uopšte nemaju problema što su u izolaciji, u zatvorenom prostoru. Apelujem na sve roditelje da se obrate stručnim ljudima, imaju telefone na stranici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Potražite pomoć i savete, to je samo mali stručni razgovor - poručila je Puvačeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lilit

    24. april 2020 | 07:05

    Nija to njima od Korone, podneblje im je tako...

  • Tara

    24. april 2020 | 07:18

    Svagde je tako ne samo u BiH,svi su bezali iz svojih zemalja pa i onih iz bogatih koji beze u zemlje gde je jevtiniji zivot.

  • Raska

    24. april 2020 | 07:07

    A kod nas mislite da je bolje.Pocev od mene,prso je narod sto posto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA