≫ 

Crna Gora kreće da popušta mere: Od 4. maja radiće prodavnice, frizeri, fitnes centri, zubari ...

Ako se uspešno savlada druga faza, potpredsednik Vlade Crne Gore najavio je da bi 18. maja trebalo da počne treća treća faza

  • 0
Korona virus, koronavirus, Crna Gora, Podgorica Vijesti.me/Savo Prelević

Od 4. maja nastavlja se ublažavanje mera protiv širenja korona virusa u Crnoj Gori. Kako se navodi, biće omogućen rad prodavnica, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-kar usluga, muzeja i galerija, kazao je potpredsednik Vlade i predsednik NKT Milutin Simović.

Omogućiće se, kako je dodao i odlazak do vikendica u drugim opštinama, dozvoliće se gradski taksi prevoz, kao i lokalni javni prevoz u opštinama u kojima nisu registrovani slučajevi zaraze, dodao je Simović.

Ako se uspešno savlada druga faza, najavio je da bi 18. maja trebalo da počne treća treća faza.

- Obuhvatiće otvaranje restorana, kafića, tržnih centara, hotelskih terasa, barova na plaži - kazao je potpredsednik Vlade.

On je istakao da bi četvrta faza trebalo da počne 1. juna i u njoj bi bio uspostavljen drumski, železnički i plovni, gradski i međugradski saobraćaj uz odgovarajuće mere zaštite.

Simović je na početku konferencije izrazio duboko žaljenje i izraze saučešća porodicama koje su izgubile svije najbliže od epidemije koronavirusa. poželeo je brz oporavak svima koji su na kućnom i bolničlkom liječenju.

- Nadležne institucije svakodnevno iz sata u sat analiziraju i preduzimaju mjere kao odgovor na pandemiju. Razvoj situcije pratimo i u regionalnom i širem kontekstu jer ovakav problem zahtijeva šire sagledavanje - kazao je Simović.

On je dodao da informacije i preporuke koje dobijaju od Evropskih i globalnih adresa kao što je Svetska zdravstvena organizacija “za nas predstavljaju važne putokaze”, prenosi RTCG.

Korona virus, koronavirus, Crna Gora, Podgorica Pusta Podgorica u vreme policijskog časa, Vijesti.me/Savo Prelević

- Putokaze koji jasno kažu da nije vreme za opuštanje i za vraćanje uobičajenim navikama. Iza nas je zahtevna faza kojoj smo odgovorili, pre svega odgovornim odnosom građana, radom brojnih institucija, prateći i uvažavajući sve preporuke struke - kazao je Simović.

Pred nama su, kako je dodao, dani kada i dalje i do kraja moramo svi bez rezerve da sledimo savete struke i vreme u kojem moramo da reagujemo brzo i snažno da bi i dalje sačuvali zdravlje i živote građana.

- Daljim zajedničkim naporima napravićemo nove važne iskorake ka novoj realnosti u kojoj ćemo biti još spremniji da zdravlje i živote učinimo bezbjednijim. Povoljna epidemiološka situacija daje nam je za pravo da počnemo sa ublažavanjem donesenih mera. Princip je jasan. Poštovanje mera do njihovog ublažavanja ili pak ukidanje. U suprotnom, mere će se morati da se produžuju i pooštravaju a to niko ne želi. Mi verujemo da ćemo zahvaljući visokom stepenu razumevanja i odgovornosti građana postepeno ali sigurno ići u pravcu ublažavanja", kazao je Simović.

U slučaju porasta broja novoinficiranih, kako je kazao, biće prinuđeni na donošenje neophodnih odluka.

- Moramo zajedno da radimo na ublažavanju socijalnih i ekonomiskih posledica epidemije. Razumljiva je želja da sve ovo što pre prođe. To želimo i mi i zbog toga danonoćno radimo na rešenjima za normalizaciju i socijalnog i ekonomskog života - kazao je Simović.

Prva faza ublažavanja mera, kako je ocenio, pokazala je svoju opravdanost ali su registrovali i neodgovoran odnos ne građana, već onih koji pružaju usluge građanima pa je već dat nalog za njihovo efikasnije i ažurnije postupanje. Ovakvo ponašanje, kako je dodao, krši planove za popuštanje mera i oživljavanje ekonomije a to, kako je istakao neće dozvoliti.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta

Video: Odlučeno da se litije održavaju uprkos korona virusu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA