≫ 

Privedu, pa "ošamute": Građani u sveže okrečenom podgoričkom pritvoru imali mučnine

Građani tvrde da su u "betonjerci" imali mučnine zbog isparavanja farbe

  • 2
Zatvor Foto: Pixabay

Nakon što su pojedini građani tvrdili da su imali mučnine nakon što su bili smešteni u sveže okrečenoj pritvorskoj jedinici u Podgorici, data je preporuka da se prostorije na koriste dva dana, jer je, usled farbanja zidova, moguća emisija štetnih gasova, što može da dovede do narušavanja zdravlja.

To su, pored ostalog, Upravi policije preporučili iz Saveta za građansku kontrolu rada policije, prenose “Vijesti”.

Naime, pojedini građani su tvrdili da su smešteni u prostorije sveže okrečene “betonjerke” i da su zbog mirisa farbe, imali mučnine.

Iz UP “Vijestima” su potvrdili da su, u saradnji sa Upravom za imovinu, krečili prostorije za zadržavanje lica u CB Podgorica.

- Molerski radovi su isključivo vršeni kada su prostorije bile slobodne. Zadržana lica nisu smeštana u sveže okrečene prostorije - rekli su iz UP.

Dodali su i da su radovi trajali više dana “zbog popunjenosti prostorija” i da nije bilo pritužbi građana na uslove boravka.

Tokom jučerašnje posete, Savet je konstatovao da su tokom prošle sedmice, zaključno sa nedeljom, okrečene sve prostorije za zadržavanje i da nisu korišćenje one najsvežije okrečene.

- Policijski službenici su učinili što je bilo u njihovoj moći da se ubrza proces sušenja farbe. Uključili su sistem za ventilaciju (nedovoljne snage), a vrata praznih prostorija su držali širom otvorena - piše u odgovoru Saveta.

Ocenili su da je Uprava za imovinu “na vreme trebalo da vodi računa o ovom pitanju” i da obezbedi sistem za brže sušenje i provetravanje prostorija.

Konstatovano je da su su unutrašnji zidovi, do određene visine, farbani bojom na uljanoj bazi, a da je preporuka proizvođača da se takve boje koriste samo za spoljašnje zidove.

- Nanošenje boja u unutrašnjem prostoru, a koje su namenjene za spoljašnju upotrebu, već samo po sebi može da nosi i određeni zdravstveni rizik. Imajući u vidu da je prostor za zadržavanje slabo provetren, Savet ocenjuje da boravak u sveže ofarbanim prostorijama podiže nivo rizika i preporučuje da se prostorije za zadržavanje CB Podgorica uz povećano provetravanje ne koriste narednih 48 sati zbog emisije štetnih gasova - piše u mišljenju Saveta.

Dodaju da “duža izloženost isparenjima iz tih boja individualno može da dovede do narušavanja zdravlja u smislu akutnih respiratornih alergijskih reakcija i drugih individulanih štetnih posledica”.

- A može i da pogorša već postojeće bolesti respiratornog trakta i da dovedu do akutnog trovanja procesom inhaliranja - ukazali su iz Saveta.

Tokom jučerašnje posete Saveta, u prostorijama CB boravilo je šest građana, a svi su zadržani na osnovu odluke nadležnog tužioca zbog kršenja mera uvedenih zbog aktuelne epidemije novog koronavirusa.

Iz Saveta su i ranije apelovali na Vrhovno državno tužilaštvo da razmotri praksu intenzivnog određivanja zadržavanja građana zbog kršenja mera protiv širenja koronavirusa. Predložili su da se zadržavanje preduzima kao izuzetna mera, jer je reč je o krivičnom delu koje ne zahteva duže vreme za prikupljanje dokaza protiv osumnjičenih.

- Kada su prostorije popunjene, za zadržavanje se koriste policijske službene kancelarije. To se ne može smatrati adekvatnim prostorom za duži boravak zadržanih lica, posebno ne preko noći - piše u mišljenju Saveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA