≫ 

SIPA pretresa prostorije poljoprivredne firme zvog afere sa respiratorima

Pretresi su deo istrage u slučaju uvoza respiratora iz Kine posredstvom srebreničke poljoprivredne firme "Srebrena malina"

  • 1
respirator, maska, bolnica, korona virus, koronavirus Foto: Shutterstock

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Federalne uprave policije pretresaju prostorije poljoprivredne firme "Srebrena malina" u Vogošći, koja je odgovorna za nabavku spornih kineskih respiratora.

Ovaj pretres usledio je nakon pretresa sedišta Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup pored Sarajeva, a po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

Kako je za sarajevski portal Klixa ranije potvrdio portparol SIPA, pretresi se vrše na dve lokacije u Kantonu Sarajevo.

Pretresi su deo istrage u slučaju uvoza respiratora iz Kine posredstvom srebreničke poljoprivredne firme "Srebrena malina".

Ugovor o nabavci ovih respiratora, vredan 10,5 miliona KM, potpisali su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "FH Srebrena malina" Fikret Hodžić.

SIPA je ranije zatražila od aerodromske službe u Sarajevu i carinske ispostave svu papirologiju vezanu za nabavku medicinske opreme u poslednjem periodu.

Nakon što su mediji objavili informacije o sumnjivoj nabavci kineskih respiratora, Tužilaštvo KS preuzelo je istragu o ovom slučaju.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH takođe je formirao komisiju od osam članova koja će detaljno istražiti spornu nabavku, a rezultati ove istrage mogli bi biti poznati kroz 15 dana.

U BiH je do sada stiglo 80 od 100 naručenih respiratora i nije poznato kada bi ostatak mogao biti dostavljen.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ROB

    6. maj 2020 | 16:09

    Da je vlast kako treba, pljackasi bi vec bili u cuzi, dobro narod znade ko se preko noci bogati. Prvo se ide od glave na dole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA