≫ 

Neki uređaji su bili namenjeni Srbiji: Sporni respiratori za BiH kupljeni preko crnogorske firme?

Afera “Srebrna malina” i kupovina respiratora nedeljama već potresa javnost u FBiH, a sarajevki portal Klix je u međuvremenu, kako tvrdi, došao u posed dokumentacije koja “otkriva jedan sasvim novi ugao u aferi nabavke 100 respiratora iz Kine”

  • 3
maske snorkling respiratori Ilustracija, foto: Jovan Tišma

Nabavka spornih 100 respiratora, za koje je Federacija BiH izdvojila gotovo 5,5 miliona evra, mogla bi da dobije širi regionalni kontekst, ako se ispostavi tačnim da je firma “Srebrna malina” tu opremu kupila preko crnogorske firme za samo 3,9 miliona evra, kao i da je u taj broj ušao i deo raspiratora prethodno namenjenih Srbiji, a zapravo je na ovaj način isporučen drugom kupcu.

Afera “Srebrna malina” i kupovina respiratora nedeljama već potresa javnost u FBiH, a sarajevki portal Klix je u međuvremenu, kako tvrdi, došao u posed dokumentacije koja “otkriva jedan sasvim novi ugao u aferi nabavke 100 respiratora iz Kine”.

Naručilac tih respiratora za potrebe Federacije BiH je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), a nabavku je izvršila firma "Srebrena malina" iz Srebrenice, koja, čini se, nije bila ovlašćena za taj posao.

Prema pisanju portala, "BTL Medical Montenegro", privatna firma iz Podgorice koja se bavi trgovinom medicinske opreme, sklopila je 14. aprila ugovor sa prodavcem 100 respiratora iz Kine, od firme "Shangai ChangQi Medical Tehnology Center".

U ugovoru je navedeno da kupuju 100 respiratora model ACM812A, proizvođača Chang Feng, po ceni od 30 miliona kineskih juana, odnosno 3,9 miliona evra (7,6 miliona KM).

Federacija BH je za kupovinu tih respiratora izdvojila 10,5 miliona KM, što je otprilike 5,36 miliona evra.

Istog dana potpisan je i aneks ugovora gde se u priču sada uključuje i sporna firma iz Srebrenice "Srebrena malina".

Specifikacija respiratora, navodi se, identična je kao u ugovoru između kineske i crnogorske firme.

Pitanja koja se postavljaju, piše portal, su na koji način je "Srebrena malina" došla u priliku da trguje i posreduje s firmom iz Podgorice prilikom nabavke respiratora, kao i da li je ta firma iskoristila raskid ugovora srpske firme "Sinofarm", zbog navodno zakasnele uplate od par sati, i "BTL Medicala Montenegro" pa ušla u posao i preuzela respiratore koji su bili namenjeni za Srbiju i koji su već čekali na lageru.

Najzad, piše sarajevski portal, ostaje otvoreno i pitanje kakvi su respiratori kupljeni.

Ovaj slučaj istražuje Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a predmet vodi državno tužilaštvo.

Video: Više od 400 slobodnih respiratora u kovid bolnicama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA