Brač u polukarantinu, zabrana napuštanja prebivališta 14 dana: Novo žarište korone kao ostrvo duhova

Ulice Brača su gotovo prazne

  • 2
Hrvatska, plaza, Brač Foto: Pixabay

Brač je postao novo veliko žarište korona virusa, nakon što je na ostrvu u jednom danu bilo čak 22 pozitivnih na virus.

Zabranjeno je kretanje meštana iz opštine u opštinu kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa, a na ostrvo stižu dodatne epidemiološke snage.

Ulice su gotovo prazne, neki kažu da Brač liči na "ostrvo duhova". Iz "Jadrolinije" je potvrđeno da je juče bio pojačan saobraćaj prema Braču, ali da danas to nije slučaj.

Stručnjaci su najavili uzimanje najmanje 80 briseva, a moguće i više. Očekuje se da se do kraja dana zna tačan broj obolelih. Najavljeno je i izdavanje propusnica za odlazak iz mesta u mesto, piše Slobodna Dalmacija.

Da se ne kriju kontakti

Luka Brčić, predsednik Štaba civilne zaštite Brača rekao je da je namera da se proveri što više kontakata.

- Pozvali smo ljude da ne kriju kontakte, želimo da što pre dođemo do svih kontakata jer je to jedini način da sprečimo širenje korona virusa na Braču - dodaje.

Brac Hrvatska, ostrvo, Jadran, Croatia Foto: Pixabay

- Uvedene su i propusnice prema kopnu, imamo i ograničavanje okupljanja. Mere koje su bile u početnoj fazi sada se vraćaju. To nije represija, već poziv svima da se odgovorno ponašamo. Za sada nema potrebe za karantinom, ali bitni su postupci istraživanja kontakata i shodno tome ćemo videti koliko će mere trajati - rekao je Brčić.

Božinović: Uvodi se mera napuštanja prebivališta

Ipak, ministar unutrašnjih poslova najavio je uvođenje polukarantina u trajanju od 14 dana.

- Od danas se uvodi epidemiološka mera zabrane napuštanja mesta prebivališta i trajnog boravka na području ostrva Brača u trajanju od 14 dana. Druga odluka se odnosi na privremenu zabranu prelaska granice RH, a kojom se hrvatskim državljanima omogućuje ulazak u zemlju ili odlazak u inostranstvo uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravlje. Takođe, kada postoje poslovni razlozi ili drugi privredni interesi, i strani državljani će moći da uđu u Hrvatsku uz pridržavanje mera HZJZ-a, a to se odnosi i na strance koji putuju zbog neodložnih ličnih razloga - rekao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dios

    9. maj 2020 | 19:57

    Prelepa Milna ❤

  • Grunf

    9. maj 2020 | 16:57

    Otpustili iz bolnice kao izlečenog čoveka koji boluje od Korone !!! Pa ovi hrvati su presmešni. Pre neki dan su pomešali pacijente pa bolesnog isto pustili kući a zdravog zadržali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA