≫ 

Pastir okupio rođake zbog nasledstva pa nehotice zarazio pola Brača

Prvi kod kog je dijagnostifikovana zaraza korona virusom stariji je čovek iz Nerežišća koji je sredinom aprila bio hospitalizovan u splitskoj bolnici

  • 2
Maska, vizir, odelo, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Nerežišćima na Braču u subotu su epidemiolozi nastavili s uzimanjem uzoraka za testiranje na korona virus. Večernji.hr navodi da su među 22 obolela na Braču i automehaničar kod kog polovina Brača popravlja svoja vozila, prodavačica u jednoj prodavnici, trener sportskog kluba, zaposlena najveće fabrike na ostrvo i još brojni drugi Bračani. Stoga ne čudi zabrinutost i strepnja koja je zahvatila ostrvo.

Prvi kod kog je dijagnostifikovana zaraza korona virusom stariji je čovek iz Nerežišća koji je sredinom aprila bio hospitalizovan u splitskoj bolnici. Ko je taj čovek koji je prešao osamdesetu godinu, koji je bolestan i gotovo nepokretan, a koji je, i ne znajući da je inficiran i ne izlazeći iz kuće, uspeo da zarazi toliko ljudi i bude u kontaktu s njih najmanje 37, koliko ih je u prvom talasu testirano na korona virus?

- Ceo život živi u Nerežišćima. Nije se ženio, stari je momak, do pre koju godinu živeo je s bratom, koji je takođe bio samac, ali je umro. Otad je sam. On je pastir, bavi se ovcama i kozama, ima stado, pašnjake, celog života vredno radi. Dece nema, ali ima veliku porodicu, dve sestre i brata, petoro nećaka i svi imaju svoje porodice. Donedavno je bio vitalan. Kada se vratio iz splitske bolnice, gde je bio nedelju dana na Odeljenju kardiologije zbog problema sa srcem, više nije mogao sam ni da hoda, imao je hodalicu i bila mu je potrebna pomoć. Nećaci i njihove supruge, nećakinje i ostala rodbina menjali su se u njegovoj kući i dolazili da ga neguju. Oni imaju svoje poslove i svi imaju porodice. Niko nije mogao na sebe da preuzme brigu za strica pa su tako svi dolazili – govori jedan prijatelj porodice.

Naglašava kako čovek nije znao da je bolestan i niko ga ne krivi, kao ni članove njegove porodice, uže i šire, koji su se zarazili dok su ga posećivali i negovali.

Bolesnik za kog sumnjaju da je nulti pacijent bio je zbog problema sa srcem hospitalizovan u splitskom KBC-u od 11. do 17. aprila. Nije testiran kada je pušten kući jer nije imao simptome zaraze. Bio je na kućnoj nezi i čekao mesto u Domu za stare i nemoćne u Supetru.

– Pre no što je otišao u dom, a tada se još nije znalo da ima koronu, prošle subote pozvao je sve svoje nećake i nećakinje jer se na neki način hteo s njima pozdraviti. Ja tačno ne znam, ali govori se i kako ih je sve pozvao i kako bi im rekao šta će kome ostaviti jer je stekao dosta toga u životu. U svakom slučaju, nakon toga otišao je u dom u Supetru. Srećom, sad su pravila da mora biti izolovan 15 dana i tamo je otkriveno da je pozitivan na COVID-19. Sutradan je utvrđeno da je pozitivna i njegova komšinica iz Nerežišća, takođe starija žena. Oni su oboje sada na Križinama, u COVID-19 ambulanti. Onda je u petak krenula lavina. Otkrilo se da mu je pozitivan nećak, žena mu, njihov sin koji je trenirao u Supetru, a pozitivan je i trener čija žena radi u Supetru pa je neki dan vozio na posao nju i gradonačelnicu, koja je sad u samoizolaciji. Pozitivna je i nećakinja iz Bola koja radi u Postirama. Nismo mogli da verujemo što se ovo događa. Brzinom svetlosti se širi! – navode sagovornici Večernjeg.

Za Brač je uvedena zabrana napuštanja mesta prebivališta i ostrva za idućih 14 dana, odnosno mere koje su vredile do 27. aprila što je korak od karantina. Ukupno je 2.176 zaraženih u RH, od juče 15 novih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica Adamov

    10. maj 2020 | 06:50

    Sreca u nesreci po tog Bracanina je sto nije imao imanja i na ostalim hrvatskim ostrvima.E, onda bi se hrvati bas koronavirusirali.

  • Aca

    10. maj 2020 | 15:21

    Pohlepa sve vidi ovaj gore ovo sa Koronom je kao onaj brod ko bude dobar prezivece ali nazalost ovde odlaze samo dobri!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA