• 1

Iva (13) je htela samo da naseče malo drva, ali je sekirom sebi odsekla palac

Sve je počelo u bašti, kada je Iva nesrećno sekirom udarila po prstu. Pošto se dogodila nesreća, roditelji su krenuli u trku s vremenom

  • 1
Hitna pomoć

Foto: Marko Jovanović

Zahvaljujući plastičnim hirurzima KBC-a Zagreb, 13-godišnjoj devojčici iz okoline Rijeke prošle nedelje uspešno je “vraćen” palac koji je odsekla dok se “igrala sa sekiricom”.

Kako prenose hrvatski mediji, htela je samo malo da “nacepa drva”. Iako je desnoruka, sekiricu je držala levom rukom, a bio je dovoljno samo trenutak nepažnje da ostane bez palca.

Operacija je trajala od ponoći u utorak do srede ujutro. Lekari ne kriju zadovoljstvo što su uspeli da spasu Ivin prst. Za dva ili tri meseca, odnosno čim se oporavi kost, počeće rehabilitacija kako bi se oporavili živci i tetive kako bi prst bio u punoj funkciji, piše “Jutarnji list”.

Sve je počelo u bašti, kada je Iva nesrećno sekirom udarila po prstu. Pošto se dogodila nesreća, roditelji su krenuli u trku s vremenom. Uzeli su odsečeni prst i pošli u najbližu bolnicu - KBC Rijeka. Međutim, tamo su im predložili da se “sanira rana”, odnosno da Ana ostane bez palca.

Predlog se roditeljima nije dopao

Užasnuti predlogom krenuli su da traže dugu mogućnost. Znali su da su mnogima “prsti vraćeni” pa nisu gubili vreme. Seli su u automobil i uputili se u Zagreb. Prst su stavili u vrećicu u nadi da neće zakasniti, odnosno da će lekari uspeti da spasu Ivin palac.

Dežuran je te večeri bio dr Nino Fuhs, koji je znao šta treba da se uradi. Okupio je kolege mikrohirurge koji rade komplicirane zahvate i pozvao dr Mladena Dudukovića i dr Hrvoja Kisić. Sva trojica su vrlo brzo započeli operaciju za koju su odmah znali da će potrajati do sutra.

Trebalo je pripremiti palac za spajanje, tačnije sve krvne žile, tetive i živce, kao i one na šaci. Dakle, dve ekipe radile na pripremi, a onda je počelo spajanje. Sve se radilo pod mikroskopom i zato su te rekonstruktivne operacije toliko zahtevne. Srećom, operacija je bila uspešna.

Tanke žile

- Šaka možda neće biti u funkciji tako da Iva može da svira klavir, ali pisanje i sve ostalo što svakodnevno radimo rukom je spaseno. Naime, bez palca funkcija šake smanjena je čak za 45 odsto - objašnjava dr Duduković i dodao je da je operacija trajala dugo jer su kod dece krvni sudovi vrlo tanki, u prečniku ne većem od 0,3 milimetra.

Za šest nedelja izvadiće se žica koja trenutno spaja polomljenu kost palca i onda se radi rentgen da se vidi situacija, odnosno može li da se počne sa intenzivnom fizikalnom terapijom. Za nekoliko meseci prst će biti u punoj funkciji. Polako će se vraćati osećaj jer je nervima potrebno najviše vremena za oporavak. Kod odraslih to traje duže, ali deca imaju mnogo veći biološki potencijal, tako da Iva neće čekati dugo na oporavak palca.

Lekari ističu da je rad pod mikroskopom vrlo zahtevan. Ruka mora da bude vrlo mirna, pa i svetski podaci govore da su te operacije, pre svega, za hirurge ne starije od četrdesetak godina dok još nema nikakva tremora. Trojica hirurga s Rebra upravo su u toj dobi, od 35 do 40 godina. U ovom trenutku to je jedina mikrohirurška ekipa u državi koja može da radi takve zahvate jer je KB Dubrava, kao drugi centar, bavi prijemomm pacijenata zaraženih korona virusom.

Video: Nisu sve devojke spretnih ruku: Umesto u drvo, sekira zamalo da završi nekom u glavu

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sreca

    Bravo za lekare sto sudevojcici spasili prst!!! Sram bilo roditelje,devojcica od 13 godina cepa drva. A sta oni rade"mrse vunu",nekome ne treba davati decu. Ja mom sinu sto je stariji,nikada ne bi dala sekiru u ruke,jer sam majka i dete ne treba da mi bude sluga,kao sto mnogi lenjivci nazalost rade

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima