≫ 

Šef KBC-a Split dao ostavku: Zamenili kartone pacijenata, jednu staricu sahranili pod drugim imenom

Kovčeg nije otvaran, a ženu je sahranila tuđa porodica

  • 2
Julije Mestrovic Printksrin: Youtube/Splitv Videoportal

Direktor Kliničkog bolničkog centra Split Julije Meštrović podneo je ostavku juče nakon što je saznao za još jedan slučaj zamene identiteta bolničkih pacijenata, piše Slobodna Dalmacija.

Prvi poznati slučaj dogodio se 2. maja kad je zdrava štićenica splitskog Doma za stare u Vukovarskoj ulici zadržana u splitskoj bolnici, dok je kovid pozitivna starica vraćena u Dom.

korona virus, koronavirus, spasavanje, bolnica, lekari Pomešali pacijente / Foto: Tanjug/AP

Teže posledice tada su sprečene, jer je zabuna otkrivena pre kontakta s drugim štićenicima Doma.

Slučaj o kojem je direktor Meštrović obavešten juče oko 16 sati i zbog čega je smesta ministru zdravstva Viliju Berošu podneo ostavku, započeo je između 10. i 11. aprila. Tih dana su u splitsku bolnicu pristizali pacijenti iz različitih domova penzionera. Dve starice, jedna iz doma u Seget Vranjicu, a druga iz doma u Dicmu, primljene su u približno isto vreme i, koliko je poznato, u tom je trenutku došlo do zamene njihovih identiteta.

Obe su, naime, bile takvog zdravstvenog stanja da su teško komunicirale s osobljem bolnice pa nisu bile u stanju ni jasno da se odazovu na svoje ime. Od tada nadalje njihove su dijagnoze uredno vođene, ali pod pogrešnim imenima.

Jedna pacijentkinja umrla

Jedna od dve pacijentkinje preminula je 16. aprila. Kako nije imala drugih članova uže porodice, pokopana je u prisustvu svog nećaka, a zbog situacije s korona virusom, pre same sahrane kovčeg nije otvaran, te je sahrana protekla tiho i naoko sasvim normalno. Osim činjenice da se u sanduku nije nalazila njegova tetka.

Sahrana, pogreb, mrtvacki sanduk, udovica, kovceg Sahranjena druga žena / Foto: Profimedia

Šta se zaista dogodilo otkriveno je tek juče, kad su zdravstveni radnici drugu staricu hteli da vrate u Dom Florence u Seget Vranjicu. Radnici doma odmah su primetili da se radi o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici. Čim je saznao što se dogodilo, Meštrović je nazvao ministra Beroša, podneo ostavku i odmah pokrenuo internu istragu o celom slučaju.

Nakon toga je posetio porodice starice koja je zapravo preminula i izvinio se, a isto je telefonski napravio i ministar Beroš.

Beroš: Otkrićemo ko je odgovaran za propust

- Zbog događaja o kojem sam obavešten od direktora Kliničkog bolničkog centra Split, prof. dr. sc. Julija Meštrovića, došlo je do zamene identiteta dve pacijentkinje, od kojih je jedna preminula. Pre svega izražavam iskreno saučešće porodicama zbog nanesene boli, a kao ministar zdravstva preduzeću sve potrebne aktivnosti i mere kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za nemili događaj.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva danas će početi da obavlja nadzor  u KBC-u Split, a o svemu što se utvrdi javnost će biti pravovremeno obaveštena - kratko je za Slobodnu Dalmaciju komentirao Beroš.

Video: Strašne scene iz grčkih krematorijuma i sa sahrana preminulih: Pogrebnici u strahu od korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    12. maj 2020 | 07:50

    Jo's nisam cula da je u Srbiji neko podneo ostavku zvog ovakvih proousta! A bilo Ih je!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA