Skandal u Hrvatskoj: Kartone pacijentkinja zamenili još na prijemu, na kraju sahranili pogrešnu ženu

Dve pacijentkinje su u bolnicu primljene 10. aprila. Jedna je bila iz doma za starije u Seget Vranjicu, druga iz doma u Dicmu. Jedna je bila 1931. godište, druga 1939. godište

  • 0
respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari Foto-ilustracija: Shutterstock

U splitskoj bolnici izbio je skandal nakon što je utvrđeno da je greškom došlo do zamene kartona dve pacijentkinje. Jedna od njih je preminula, a direktor bolnice je juče podneo ostavku. Utvrđeno je da se zamena identita dogodila odmah po njihovom prijemu.

- Nisam imao izbora, stvari su se tako zaređale i takve su naravi da je ostavka na dužnost direktora stvar mog profesionalnog i ličnog morala - rekao je dr Julije Meštrović.

O toj ostavci tek treba da odluči ministar zdravlja Vili Beroš, ali je on obećao da će preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za nemili događaj.

Da podsetimo, javnost je o slučaju iz Splita saznala juče.

Dve pacijentkinje su u bolnicu primljene 10. aprila. Jedna je bila iz doma za starije u Seget Vranjicu, druga iz doma u Dicmu. Jedna je bila 1931. godište, druga 1939. godište. Primljene su približno u isto vreme i kako je objavio N1, do zamene kartona je došlo možda već prilikom prvog dolaska u bolnicu. To znači da su sve vreme lečene pod pogrešnim kartonom.

Jedna od njih preminula je 16. aprila. Na sahrani je bio njen nećak, ali sanduk nije otvarao, pa nije video da se ne radi o njegovoj tetki.

Druga je ozdravila, te je juče vraćena u dom u Seget Vranjicu, a tamo su radnici shvatili da se radi o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici, prenosi Index.hr.

Slobodna Dalmacija piše kako su obe štićenice bile u takvom stanju da nisu bile u mogućnosti da komuniciraju sa medicinskim osobljem, te nisu mogle da kažu kako su ih zemenili.

Video: Krcata vodeća bolnica u Njujorku, respiratori i otkucaji srca: Lekar u američkoj noćnoj mori Kovida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA