≫ 

Od Švedske preko Frankfurta do Požege: Radnici se vratili iz Nemačke i raširili virus po Hrvatskoj

U Zadru i Puli ima novozaraženih, a svi oni su povezani sa letom Frankfurt - Zagreb od 2. maja

  • 3
Test, testovi, epruvete, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Na području Požeško-slavonske županije nakon 41 dana bez novih obolelih potvrđena su dva nova slučaja korona virusa. Radi se o dve mlađe muške osobe, radnicima koji su se vratili iz Švedske letom 2. maja.

Oni se osećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a njihovi kontakti već su pod nadzorom, saopšteno je iz lokalnog stožera.

- Organizovano i grupno su došli sa svojim kolegama iz Švedske, nisu imali nikakve simptome, a da li je sa njima u kombiju (od aerodroma u Zagrebu do Požege) bila osoba koja je imala simptome, to ne znam. Odmah su stavljeni u samoizolaciju, a njih dvojica su ostvarila ukupno četiri kontakta, istražujemo i njihove kontakte - rekao je za portal 034 epidemiolog Ante Vitalija.

Kako navodi potal pozega.eu, radi se o dva radnika Đure Đakovića Slavonski Brod koji su bili na terenu u Švedskoj. Avionom su se preko Frankfurta vratili u Hrvatsku u Zagreb, odakle su kombi vozilima stigli u Slavoniju. U tom kombiju je bilo i zaraženih osoba sa područja Slavonskog Broda. U grupi radnika iste firme bilo je njih oko 20, a za sada je na koronu pozitivno njih šestoro, četvoro sa područja Slavonskog broda.

Kako pišu hrvatski mediji, organizator putovanja nije postupio odgovorno. Bez ikakvih mera opreza organizovao je povratak radnika usled čega je moguće još veće širenje zaraze.

Požega je inače jedan od gradova koji su prošli bolje kada je reč o korona virusu, zabeleženo je svega nekoliko slučajeva.

Kobni let iz Frankfurta

Kako su objavili hrvatski zvaničnici, u Zadru i Puli ima novozaraženih, a svi oni su povezani sa letom Frankfurt - Zagreb od 2. maja.

U Zadru su potvrđena dva slučaja. Jedan od tih bio u avionu.

- Jedna osoba je bila u kontaktu na letu iz Frankfurta, a na tom letu je bilo pozitivnih ljudi, radnika koji su se vraćali iz Švedske. Nama je u zadarskom Zavodu dojavljeno da testiramo putnike s tog aviona. Imali smo ih 11 na području županijem jedan je pozitivan, on je imao samo jedan kontakt, to je taksi vozač - saopšteno je na konferenciji za medije.

I u istarskoj županiji je zabeležen jedan slučaj korona virusa, reč je o stranom državljaninu, osobi iz samoizolacije, koji je avionom iz Frankfurta stigao sa područja Španije, prenosi Jutarnji list.

Video: Italijan pobegao iz karantina u Hrvatskoj, pa probao da uđe u Srbiju: Putnici u izolaciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA