≫ 

Porodica baka Mare koja je sahranjena u grobu žive žene: "Prebacićemo je u njen grob, velika tuga"

Nakon neverovatne zamene pacijenata na Križinama, jedna žena je preminula, a njena porodica gotovo mesec dana nije znala da je mrtva nego su mislili da je u bolnici na lečenju

  • 0
Korona virus, koronavirus, Velika Britanija, Engleska, sahrana dečaka Foto: Tanjug/AP

Porodica preminule žene, gospođe Mare, koju su zamenili u splitskoj bolnici Križine i koja je greškom sahranjena u grobu žive Ive Feisthamel, veoma je potresena skandalom koji je šokirao celu Hrvatsku.

Naime, nakon neverovatne zamene pacijenata na Križinama, jedna žena je preminula, a njena porodica gotovo mesec dana nije znala da je mrtva nego su mislili da je u bolnici na lečenju, prenosi 24sata.hr.

Tomislav Zorić, nećak druge žene, bio je uveren da mu je teta Iva umrla iako je bila celo vreme u bolnici. Održana je sahrana kojoj niko nije mogao da prisustvuje. Zbog svega je direktor splitske bolnice Julije Meštrović kasno sinoć podneo ostavku i naložio internu istragu.

Porodica pokopane žene još uvek je, razumljivo, potresena.

- Samo vam mogu reći da smo u šoku. Ovo je velika bol, tužni smo. Želimo u miru sada da žalimo za majkom i prebacimo je u njenu grobnicu. Vratićemo je. Možete nas razumeti - kažu iz porodice.

Sinoć ih je Julije Meštrović lično obavestio o zameni. Nakon što je napisao ostavku i obavestio ministra, otišao je kod porodice u Seget koja je očekivala da će im majka i baka doći u dom.

- Nismo bili ljuti. Razumeli smo, desi se, nažalost. Nismo vikali - rekla je porodica pokopane žene.

Nije prvi put

Ovo nije prvi slučaj zamene na Križinama. Pre desetak dana osoblje bolnice je zaraženu korisnicu Doma u Vukovarskoj iz bolnice vratilo u Dom, dok su zdravu korisnicu Doma, bez zaraze korona virusom ostavili na Križinama.

Novinari 24sata.hr razgovarali su i sa Tomislavom Zorićem, zagrebačkim advokatom i nećakom Ive Feisthamel, u čijem grobu leži zamenjena pacijentkinja.

- Sinoć su mi se javili zamenik direktora bolnice i ministar Beroš. Bila je takva okolnost, žena je pokopana u Grudama, u Hercegovini. Međutim, jasno je da je tu... Ministar je doista bio ljut, ali shvatamo da se događaju greške. Nakon prvobitnog šoka, bilo mi je lakše. Bože me oprosti, porodica koja je slušala dijagnozu moje tetke skoro mesec dana je sigurno teško. Teta Iva je sada u bolnici na Križinama. Ne znam da je bila Covid pozitivna. Ona je bila u domu u Dicmu, vlasnik doma me nazvao i obavestio da ima temperaturu te da će je odvesti u bolnicu. Tada mi je javljeno da je testirana i da je u boljem stanju - priča Tomislav.

Eshumacija, kovceg, sahrana, pogreb Foto: Shutterstock

- U ponedeljak ujutro mi je javljeno da je umrla. Budući da nisam mogao iz Zagreba u Hercegovinu, organizovana je sahrana tamo. Nisam bio prisutan jer zbog mera sigurnosti nisam mogao preći granicu ni napuštati Zagreb. Nije bila normalna situacija. Nije ni sad. Juče je prvo bio šok, neverica. Mislio sam da sanjam - prepričava Ivin nećak.

Kako je došlo do zamene?

Dve gospođe primljene su u splitsku bolnicu 10. aprila. Stigle su u razmaku od sat vremena iz dva različita doma, jedna iz doma u Dicmu, jedna u Seget Vranjicu. Raspoređene su na dva različita odeljenja. Međutim, prilikom primanja su im identiteti zamenjeni. Nažalost, kako se radi o osobama starije dobi koje su dementne i teško komuniciraju, ta se zamena nije ispravila i nije se greška utvrdila sve do ovog ponedeljka. Jedna je navodno bila Covid-19 pozitivna i ona je još živa.

Nakon što je ozdravila, trebalo je u ponedeljak da bude vraćena u dom u Segetu. Kad su je doveli u dom, rekli su im da ona nije njihova korisnica. Tu se shvatilo da je došlo do zamene. Onda se išlo u pretragu i ustanovili su da je korisnica Doma u Segetu nažalost  preminula 16. aprila i da je zakopana u Grudama pod imenom žive žene.

Video: Sahranjivali ga 14 puta i on se uvek vraćao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA