≫ 

Zamalo incident na protestnom skupu u Sarajevu protiv mise za Blajburg

Misa za Blajburg u Sarajevu najavljena je za subotu 16. maja, a najava je tog skupa izazvala burna reagovanja stranaka

  • 12

Skup protiv održavanje mise za žrtve Blajbuga, a koji je organizovan ispred Katedrale Srca Isusova u centru Sarajeva, obeležen je manjim verbalnim incidentom kada je napadnut bivši zamenik gradonačelnika tog grada.

Nekoliko desetina građana u popodnevnim satima okupilo se na malom trgu ispred Katedrale, a među njima je bio i Josip Jurišić, bivši zamenik gradonačelnika Sarajeva, inače, delimično zaslužan i za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu Drugom pored ulaza u bogomolju.

Jurišić je rekao da kao rođeni Sarajlija nije mogao da ne dođe i ne podrži ovu građansku solidarnost.

- Niko nije protiv mise i Katoličke crkve. Celi rat sam proveo u Sarajevu i znam šta se dešavalo. Sarajevo je olimpijski i slobodarski grad. On je doživeo mnoge torture: preživeo je ratove, Eugena Savojskog, Hitlera, fašizam, NDH. Ovo što se sada dešava su igre iz drugog plana. Meni je žao što su crkveni verodostojnici naseli i prihvatili da se žrtve Blajburga obeleže u Sarajevu - rekao je Jurišić i dodao da veruje da narod to neće prihvatiti te da će onome ko to uradi "obiti o glavu".

Njega je tokom skupa verbalno napao muškarac koji ga je optužio da je odgovoran za gradnju hotela u neposrednoj blizini Katedrale, preneo je Klix-ba.

Taj muškarac se verbalno sukobio i s drugim učesnicima antifašističkog skupa optužujući ih da su zapravo oni fašisti.

- Radi se ili o psihijatrijskom bolesniku ili ga je neko tu ubacio da provocira - prokomentarisao je bivši zamenik gradonačelnika Sarajeva.

Misa za Blajburg u Sarajevu najavljena je za subotu 16. maja, a najava je tog skupa izazvala burna reagovanja stranaka, nevladinih organizacija i pojedinaca, koji su to osudili smatrajući da se time kreira nova istorija i vrši revizija činjenica o Drugom svetskom ratu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    12. maj 2020 | 18:11

    Ujedinjeni su u mrznji prema Srbima,ali se i medjusobno mrze,sto se svede samo na mrznju!!!

  • Kiza

    12. maj 2020 | 17:01

    Sta je sad pa to su vasi saveznici Sad se druzite

  • alal vera alal vera

    12. maj 2020 | 18:25

    kako bi svetska javnost reagovala kada bi nemci drzali misu za hitlera ili italijani za musolinija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA