≫ 

Isplivao sav prljav veš: U splitskoj bolnici zamenili i mrtvorođenčad, roditelji sahranili tuđu bebu

Pre osam godina su na patologiji zamenili mrtvorođenče, pa je porodica iz Sinja sahranila bebu porodice iz Hvara, umesto svoje

  • 5
Beba, noge, bebine noge

Foto: Pixabay

Neverovatan slučaj zamene identiteta dve žene u Splitu, zbog čega je jedna sahranjena u Grudama pod tuđim imenom i moraće da ekshumirana pa prebačena natrag u Hrvatsku i sahranjena drugi put, ovaj put pod pravim imenom u Seget Vranjici kraj Trogira, nije ni prvi ni drugi takav slučaj u splitskom KBC-u, piše 24sata.hr.

Još 2012. izbio je skandal na splitskoj patologiji, kada su zamenili tela mrtvorođenčadi i taj slučaj već osam godina čeka sudski epilog.

'Nema bebe, nema bebe!'

 

Marko Botica došao je po telo svoje devojčice, kako bi je sahranio, ali su mu greškom dali mrtvorođenče porodice Kotoraš.

A kada je porodica Kotoraš nešto kasnije došla po telo svoje mrtvorođene bebe, nije ga bilo i na patologiji su tek tad shvatili šta su uradili.

- Nema bebe, nema bebe! - vikao je dežurni tehničar na splitskoj patologiji.

Bio je van sebe, pričali su supružnici Kotoraš, tresao se. Nazvao je kolegu i rekao mu kako je zamenio dete...

Porodica Kotoraš iz Vrboske na Hvaru izgubila je dete u sedmom mesecu trudnoće.

- Osetila je da se beba u trbuhu ne miče. Odmah su otišli hvarskom lekaru, koji im je potvrdio da bebi, nažalost, ne kuca srce i hitno ih je uputio u Split. U splitskom porodilištu čekali su dva sata na prijemu, nakon čega je primljena na odeljenje - ispričala je tada porodična prijateljica i nastavila:

- U porodilištu su joj lekari rekli da je ne mogu poroditi carskim rezom jer postoji opasnost od sepse, pa su joj izazivali trudove do srede u 8.50 kad je rodila mrtvo dete.

Telo bebe je nestalo

 

U ionako tragičnoj situaciji, nova drama za roditelje mrtve devojčice nastala je tri dana posle. Nikola je došao da preuzme telo bebe kako bi je sahranili na Hvaru. Kad je trebalo da mu predaju telo, na patologiji je nastao pravi haos. Dežurni tehničar pitao ih je nekoliko puta da ponove prezime. Porodica je shvatila da nešto nije u redu. Telo deteta je nestalo!

Na patologiji je bilo samo telo bebe ispod kojeg je pisalo prezime Botica.

- Ali Botica je preuzeta u četvrtak - vikao je uznemireno tehničar.

Tužio je bolnicu

 

I zaista, neutešni otac Marko Botica iz Rude, nedaleko od Sinja, u četvrtak, dva dana pre Kotoraševih preuzeo je telo bebe. Njegovo dete umrlo je krajem aprila zbog nerazjašnjenih okolnosti.

Porodica ga je sahranila u selu, verujući da se opraštaju od svoje bebe. I kao da čitava bol zbog neizmernog gubitka nije bila dovoljna, susret s Kotorašem u Splitu Marka je ponovno slomio. Teško je uopšte i opisati emocije oba roditelja, mešale su se suze i bes na osoblje splitske bolnice. Kako je moguće da su zamenili bebe?!

Bio je to veliki skandal i strašna trauma za roditelje obe porodice. Nakon ekshumacije na splitskoj patologiji opet su pogrešili, pa su Botici dali potvrdu o smrti na kojoj je pisalo da je preminulo dete muškog pola.

Botica je tužio bolnicu.

- Ne želim ni da se sećam toga, bilo je tragično i za nas i za drugu porodicu. Kasnije smo supruga i ja dobili još dvoje dece i svi smo hvala Bogu dobro, a što se tiče tužbe, predmet je još na sudu. Sve što smo tada dobili bila je ponuda za besplatno spavanje u bolnici od tadašnjeg direktora Dujomira Marasovića. A za ovaj novi slučaj ne znam što bih rekao, nemam reči - rekao je Botica za 24sata.hr.

Video: Snimak trenutka otvaranja zamrzivača u kome je pronađeno 13 mrtvih beba u Kraljevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    13. maj 2020 | 09:43

    To su EU standardi, eno i švabe šetaju onog njihovog ljudoždera po gradovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA