Siluete obešenih građana na Marijin-Dvoru u Sarajevu u znak protesta protiv mise za Blajburg

Misa za žrtve Blajburga zakazana za 16. maj izazvala je negodovanje brojnih građana

  • 20
Marijin-Dvor, siluete obešenih građana Foto: Klix.ba

Na Marijin-Dvoru u Sarajevu postavljene su siluete obešenih građana, u znak protesta zbog najave održavanja mise za žrtve Blajburga.

Ovu instalaciju postavilo je Udruženje AntiDejton na mestu na kojem su masovno ubijani građani Sarajeva tokom režima nekadašnje ustaške NDH i to samo nekoliko dana pre oslobođenja tog grada.

Oni su pozvali nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića da odustane od najavljene mise u ime, kako kažu, ljudskosti, u ime svih žrtava agresije i genocida, u ime istorijskih fakata i u ime svih žrtava Maksa Luburića i svih građana Sarajeva i BiH.

Misa blajburškim žrtvama najavljena je za subotu 16. maj u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

- U samom startu želimo da istaknemo da naša reakcija nije usmerena na održavanje same mise kao verskog obreda, niti verske običaje. Mise se u Sarajevu i drugim gradovima BiH odvijaju bez ikakvih problema i incidenata i tako je bilo i tokom agresije u opkoljenom Sarajevu. Međutim, ono što razlikuje ovu najavljenu misu za 16. maj je da se održava u ime zločinaca i posvećuje fašističkim linijama koje iza sebe imaju samo ostavljene leševe - poručili su iz udruženja AntiDejton, preneo je sarajevski portal Klix.

Neobičnom istalacijom na Marijin-Dvoru podsetili su na, kako kažu, bezrazložno vešanje civila u Sarajevu koje je počinjeno 28. marta 1945. godine, po naređenju ustaškog upravitelja Sarajeva Maksa Luburića.

- Na Marijin-Dvoru tada je ubijeno 55 građana Sarajeva. Bilo je to tačno sedam dana uoči bega navedenog zločinca. Od 18. marta do 4. aprila Maks Luburić je sa svojim ustašama provodio najgori fašistički teror nad građanima, te pobio najmanje 783 stanovnika grada - naveli su iz tog udruženja.

Tim povodom, kažu, i svim drugim zločinima koji su istorijski fakti iza imena Maksa Luburića, apsolutno se protive ovom “isključivo ciljanom obeležavanju i davanju značaja jednom zločincu i njegovim sledbenicima".

(Telegraf.rs/Tanjug/Foto: Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    13. maj 2020 | 16:00

    Titosti zivelo bratstvo i jedinstvo to stalno potencirate nije vazno sto je toliko Srba za vreme i posle rata pobijeno vazno je vase jednoumlje i partija.

  • Mikula

    13. maj 2020 | 15:44

    Ispadoše ustaše još nedužnim žrtvama i nevinašcima a u NDH napravili jedan od najgorih genocida u istoriji čovečanstva.

  • Невена

    13. maj 2020 | 15:32

    Јадна "нам" је та баштина када се против тог зла бори "антиДејтон" плаћена компанија . Исти сте ви из и једни и други а од два зла данас је тешко извагати који је гори... пс Какав вам је главни град таква вам је и држава и наравно опет без помена српског "сарајевског" страдања и њиховог некажњеног злочина и то из оба свјетска рата. Зато и треба и нека још дугооо дугооо живи Република Српска.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA