Episkopski savet traži puštanje vladike i sveštenika, zapanjeni su postupanjem policije u Crnoj Gori

Episkopski savet zapanjen postupanjem policije u Crnoj Gori

  • 11
Nikšić, SPC, Crna Gora Foto: Printscreen/Youtube/Острог Тв Студио

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je danas da je zapanjen postupkom policije i traži da episkop budimljansko nikšićki Joanikije i još sedam sveštenika budu momentalno pušteni na slobodu.

- Zapanjeni ovakvim postupkom Uprave policije tražimo da se privedeni sveštenici na čelu sa vladikom momentalno puste na slobodu. Jasno je svima da se njihovim zadržavanjem stvara atmosfera progona i da država demonstrira golu silu, podstičući građanske sukobe, narušavajući dostojanstvo slobodnog građanina i verujućeg čoveka - navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Episkopski savet kaže da u ovom trenutku, kao i sav narod, nemaju druge misli ni želje, nego da svi pritvoreni budu na slobodi.

Samo tako će, ističu, biti moguće život ljudi i vernog naroda vratiti u normalne tokove I uspostaviti dijalog sa vlašću.

Episkopski savet je pozvao sav verujući narod da se zbog ovakvog vandalskog čina državne vlasti - pomole Bogu.

“Saborno, za umnoženje ljubavi, za pomirenje i očuvanje mira među braćom, za iscelenje od svih virusa, posebno od ovog virusa bogomržnje i bratomržnje, kao i za puštanje na slobodu nepravedno pritvorenih. Biće to ujedno naša saborna molitva Gospodu za okončanje epidemije korona virusa kao i virusa bezakonja i nepravde”, poručeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hristina

    13. maj 2020 | 16:08

    Gospode Isuse Hriste Sine Boziji Pomiluj Nas Gresne!!! Pomozi nam mili Boze nas ne daju nam pricest, Vaskrs nismo mogli proslaviti, Djurdjevdan sada i Sv. Vasilija Ostroskog ovoj je udar na pravoslavlje... O Gospode mili pomozi avaj kroz suze ti se molim...

  • Ana

    13. maj 2020 | 16:12

    Ko god se od hrišćana borio za pravu slobodu, borio se u Njegovo ime; Ko je tražio pravdu, pozivao se na Njega; Ko je tražio Boga, nije mogao Njega mimoići; Ko je propovedao bratstvo, propovedao je Njega; Ko je mirio zavađene, stavljao je pred njih Krst i Jevanđelje. Grešnici su se kajali od stida pred Njim. Zlotvori su savlađivani Njegovom ljubavlju. Besomučnici su isceljivani Njegovim imenom. Očajnici su dobijali snagu gledajući u Njegovo Raspeće. Pokajnici su vapili Njemu za oproštaj. Samrtnici su predavali svoje duše u Njegove ruke. Stradalnici su se uzdali u Njega. Borci za istinu i slobodu nosili su Njegovo krsno znamenje. Krstonosne vojske zaklinjane su Njime. Mučenici za Njegovo ime i Jevanđelje žurili su u smrt kao na veselje. Ne govorim ja o nekoliko stotina ili nekoliko hiljada njih, čija su imena upisana u kalendar, nego o bezbrojnim milionima svih krštenih generacija po vascelom svetu u toku dve hiljade godina, čija su imena znana i upisana na nebesima: o vojsci Hristovoj, protiv koje je nemoguće vojevati, i prema kojoj su sve protivničke vojske kao „trska stučena i lan zadimljen“; o spasenim narodima na nebu, čiji je broj već blizu broja peska u moru i zvezda na nebu, kako je obećano Avramu. Hristovi protivnici još u prvom naraštaju govorili su među sobom: Šta da se radi? Zar ne vidite da mu se ne može ništa? Gle, svijet ode za Njim. Ovo što su oni tajno šaptali među sobom zlobno i ustrašeno još za života Isusova, u prvoj generaciji krštenih ljudi, to možemo mi danas radosno objaviti trubama i klicanjem: Zaista ne može mu se ništa: gle, uistini, svijet ode za Njim!

  • Lujo

    13. maj 2020 | 16:19

    Ajde uhitili ih dušmani? Iako su ih upozoravali da se smiroše i ne inate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA