≫ 

Protesti širom CG: Policija brutalno pretukla mladića, put Berane-Andrijevica opet u blokadi

Koordinator partije Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak, pozvan je večeras na informativni razgovor u Centar bezbednosti Nikšić, zbog statusa na društvenoj mreži Fejsbuk

  • 56

Policija je večeras bacila suzavac i šok bombe i rasterala okupljene građane tokom protestne šetnje u Nikšiću.

Kako navode "Vijesti", građani su gađali policiju kamenjem i skandirali "ustaše". Organi reda razbili su okupljene građane na grupe, a privedeno je više građana.

Policija je, kako saznaje taj portal, privela i novinara "Večernjih novosti" Velišu Kadića, koji je snimao dok ih je fotoreporter "Dana" Željko Šapurić upozoravao da je reč o novinaru.

U Crnoj Gori je i dalje na snazi zabrana javnih okupljanja, u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Građani su prvobitno krenuli u protestnu šetnju posle okupljanja ispred CB Nikšić.

Koordinator partije Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak, pozvan je večeras na informativni razgovor u Centar bezbednosti Nikšić, zbog statusa na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojem je ranije danas kazao da će u 18 sati biti ispred CB Nikšić, da iskaže revolt zbog hapšenja sveštenih lica.

Pejak se pojavio sam, da bi mu se ubrzo pridružilo jos desetak uglavnom mladih osoba.

Ispred CB Nikšić se potom okupio veći broj građana. Okupljeni su potom došli na trg ulicom Vuka Karadžića tako da vozila ne mogu da prođu, skandirajući "Svi na ulice", "Pustite vladiku", a zapalili su i baklju.

Nikšićka policija: Građani su nas zasipali kamenicama

Policija u Nikšiću oglasila se saopštenjem u kom je navela da je više pripadnika te službe povređeno i da je njima ukazana lekarska pomoć.

- Večeras su se građani, suprotno naredbama Ministarstva zdravlja donetih u cilju sprečavanja širenja korona virusa, okupili ispred zgrade Centra bezbednosti Nikšić kada su na grub način vređali službnike Uprave policije pogrdnim nazivima i psovkama. Okupljena masa, koja je kršila veliki broj mera i naredbi Ministarstva zdravlja, se kretala delom kolovozne trake i trotoara i tako onemogućavala normalno odvijanje saobraćaja, a

građani nisu postupali po upozorenjima i naređenjima policije da oslobode put - stoji u saopštenju policije.

Nikšić, Crna Gora, policija Crne Gore Foto: www.up.gov.me

- Masa, koju je po proceni policije činilo oko 400 građana, došla je na kružni tok i blokirala saobraćaj. Policijski službenici su izdali više upozorenja i naređenja o koje se masa oglušila i odbila da se raziđe. Nakon toga oni su kamenicama zasuli službenike Uprave policije. Povređeno je više službenika policije kojima se ukazuje lekarska pomoć a u incidentima su oštećena i službena vozila i oprema - dodaje se u objavi za medije.

Policija navodi da su zatim službenici upotrebili suzavac, i ističe “da su građani i tada odbijali da se raziđu i počeli su da i fizički da nasrću na policiju i dodatno da bacaju kamenice i druge predmete u pravcu službenika i službenih vozila”.

- Aktivnostima službenika masa je razbijena na više grupa koje su razbežale u više pravaca,. To prilikom je slobode lišeno više lica koja će biti procesuirana u skladu sa zakonom - navodi se u saopštenju.

Neredi u Pljevljima

Najmanje dva policajca povređena su prilikom protesta u Pljevljima, saopštila je lokalna policija.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom "Telegrafu", pripadnici policije bili su zasuti kamenicama, staklenim flašama i pirotehničkim sredstvima, a u toku je privođenje izgrednika.

- U ulici Kralja Petra došlo je do okupljanja većeg broja građana suprotno naredbi Ministarstva zdravlja o zabrani javnih okupljanja. Nakon više upozorenja i naređenja službenika policije okupljena masa se oglušila o naređenja i u pravcu policijskih službenika počela da baca kamenje, staklene flaše i pirotehnička sredstva. Policija je upotrijebila sredstvo prinude – suzavac i okupljeni građani su se razišli - stoji u saopštenju policije.

- Veliki broj okupljenih je bio maskiran i mlađe životne dobi. U toku su je privođenje više lica odgovornih za incidente ali i dalje policijske mere i radnje na identifikovanju i procesuiranju svih lica - dodaje se u saopštenju.

Građani Berana okupljeni ispred manastira Đurđevi stupovi

Veliki broj građana Berana protestuje večeras u tom gradu zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC.

Građani su se okupili u centru, odakle su se ulicom Miloša Mališića uputili prema zgradi policije, gdje su uzvikivali "Ne damo vladiku", pišu "Vijesti".

Okupile se pristalice SPC ispred Hrama u Podgorici

Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici okupile su se pristalice SPC, navodi crnogorski portal Antena M.

Kako se vidi na snimku koji je na društvenim mrežama emitovao Marko Milačić, građani su pristizali pešice i automobilima. Nije poznato u čijoj organizaciji su se pristalice okupile.

Pojačano je prisustvo policije oko Hrama, a situacija je mirna, navodi Antena M.

Uhapšen zbog pokušaja napada čekićem na policajca

Crnogorska policija saopštila je da je večeras u Zeti uhapšen M.K nakon što je, kako navodi, pokušao da čekićem napadne jednog policijskog službenika, ali je u tome sprečen.

U saopštenju Uprave policije navodi se da je u Podgorici večeras na tri lokacije bilo pokušaja grupisanja građana u čemu su spečeni "preventivnim delovanjem podgoričke policije".

Put Berane-Andrijevica opet u blokadi

Veliki broj građana Andrijevice ponovo je blokirao put Berane-Andrijevca, na mestu blokade koja je ranije danas razbijena.

Građani Andrijevice danas su, protestujući zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika, put na tom mestu držali u blokadi od 11 do 14 časova, kada ih je policija rasterala suzavcem i upotrebom sile.

Građani su večeras masovno izašli na ulice u Andrijevici zbog hapšenja Joanikiija, ali i više građana Andrijevice koji su lišeni slobode danas popodne, nakon što je policija razbila blokadu magistralnog puta u tom gradu.

Odbijene žalbe episkopa Joanikija i sveštenika SPC, ostaju u pritvoru

Sve žalbe advokata povodom određivanja pritvora episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima SPC su odbijene u zakonskom roku i spisi su vraćeni tužiocu, saznaju "Vijesti" nezvanično.

Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Verica

    14. maj 2020 | 21:31

    Samo sloga prava Crnogorce i Srbe spasava protiv milogoraca.

  • Zeki

    13. maj 2020 | 22:27

    Treba objaviti imena policajaca koji su bili prisutni 🇷🇸🇲🇪

  • Aki

    13. maj 2020 | 21:57

    Srpsko Sarajevo nocas place jer ne moze kod svoje brace... Ali Milo dobro znaj svemu pa i koroni doci ce kraj!!! ☦️❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA