• 1

"Pritvaranje sveštenika je nezakonito": Eksperti Mitropolije "o pretvaranju Crne Gore u zatvor"

Oni navode i da je njihovim pritvaranjem zloupotrebljena odredba o uslovima za pritvor i zadržavanje do 72 sata

  • 1
Nikšić, Crna Gora, policija, protest

Foto: Tanjug/AP/Risto Bozovic

Pravni eksperti Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke Vladimir Leposavić i Damjan Ćulafić ocenili su da je pritvorsko zadržavanje episkopa Joanikija i sedam protojereja i sveštenika nezakonito.

U saopštenju dostavljenom medijima pravni eksperti upozoravaju da sa svakim novim satom zadržavanja u pritvoru raste bezakonje koje se sprovodi prema njima i šteta koju će podnositi svi.

Oni navode i da je njihovim pritvaranjem zloupotrebljena odredba o uslovima za pritvor i zadržavanje do 72 sata.

- Nijedan od alternativno propisanih uslova ove odredbe nije isupnjen. Vladika i sveštenici nisu ni sada ni ikada ranije izbegavali da se odazovu pozivu bilo kog državnog organa. Lišavanje slobode nije neophodno da bi se nesmetano vodio postupak niti je delo koje im se stavlja na teret zaprećeno kaznom zatvora od deset godina ili težom - navodi se u saopštenju.

Eksperti napominju i da je identitet uhapšenih poznat, ne kriju se i da ne postoji opasnost od bekstva, tim pre što su državne granice zatvorene, te ukazuju da uhapšeni ne mogu da izmene dokaze ili tragove dela, jer su svi elementi događaja zabeleženi i dostupni javnosti.

- Takođe, ne mogu da utiču na svedoke događaja, jer je takvih više od pola miliona samo u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju.

Pravnici MCP ističu da ne postoje okolnosti da bi osumnjičeni ponovili delo, posebno ako se ima u vidu da su se prethodno pridržavali mera, da su pozivali vernike na postupanje u skladu sa konkretnom Naredbom vlade, da su o načinu primene preostalih privremenih mera poveli dijalog sa vlastima i da se tradicionalno, životno važno javno okupljanje povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog događa jednom godišnje.

Podsećaju i da su sudovi proteklih dana i sedmica već obarali odluke o određivanju pritvora koje su se temeljile na okolnostima da delo može biti dovršeno ili ponovljeno.

U saopštenju se navodi da treba imati u vidu činjenicu da iz Instituta za javno zdravlje svakodnevno izveštavaju o povoljnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, kao i da je već došlo do popuštanja mera, dok je za ostale najjvljeno skoro ublažavanje ili ukidanje, čime se, smatraju, društvo vraća u normalne životne tokove.

- Zašto, dakle, ovakva primena prava važi za sve, ali ne i za vladiku i sveštenstvo. Da li jedino Crkva ne sme da računa na vraćanje u normalne životne tokove - pitaju eksperti, a pitaju i da li je vladavina prava spala samo na privremene mere u ukidanju, čija bi dosledna primena, kako ocenjuju, značila da Crnu Goru treba pretvoriti u jedan veliki zatvor i uhapsiti celo njeno slobodno stanovništvo.

Video: Evo šta je vladika Joanikije rekao kada ga je uhapsila crnogorska policija

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krajišnik Knin

    Milogorci su poturčeni Srbi kojima je cilj da naprave haos u Crnoj Gori!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima