≫ 

Oglasio se Amfilohije: Ako neko treba da bude uhapšen i da odgovara onda sam to ja

"Ako neko ima da da odgovara za nešto, ja molim one koji su na vlasti – ja ću to i napisati u pismu gospodi predsedniku i premijeru ovih dana – da odgovaram ja. I ako treba neko da bude hapšen i suđen, neka to da bude Mitropolit crnogorsko-primorski, naslednik Svetog Petra Cetinjskog. I ako je kriv, neka bude suđen"

  • 22

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamolio je vlasti da oslobode Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru. Amfilohije je rekao da ako neko treba da odgovara i da bude uhapšen onda je to on, prenose Vijesti.

Amfilohijevu poruku prenosimo integralno.

- Za praznik Svetog Vasilija Ostroškog, slava mu i milost, obratio sam se narodu od ćivota Svetog Vasilija, obratio sam se istog dana i iz sabornog hrama Svetog Vasilija u Nikšiću pozivajući  sav narod da u duhu i u ime Svetog Vasilija zajednički proslavimo tog velikog svetitelja Božijega, da se jednim srcem i jednom dušom zagrlimo kod njegovog ćivota. Danas pozdravljam narod u Crnoj Gori od ćivota svetog Petra Cretinjskog, a juče smo u ime Episkopskog saveta uputili saopštenje za javnost gde smo zamolili državne vlasti da nevino zatvorene Vladiku Joanikija i sveštenike pod hitno oslobode iz zatvora. I računali smo da će se to dogoditi. Međutim, to se, nažalost, nije dogodilo i to je izazvalo reakciju naroda, iako smo mi u tom saopštenju pozvali narod da ostane svojim domovima, da se mirno i spokojno pomole Bogu, da se saborno pomole Bogu za zdravlje i spasenje svih ljudi koji boluju od tog i drugih virusa i da bi se izbegli bilo kakvi građanski sukobi i nesporazumi u Crnoj Gori.

Nažalost, vlast to nije ispoštovala i zato je došlo do sinoćnjih zbivanja u Crnoj gori gde su nastradali vernici, ona deca koja su prebijena u Pljevljima i u isto vreme čuvari reda, što je tragično za sve nas, tragično za Crnu Goru, tragično pred svetom i Evropom. Zato se obraćam od ćivota Svetog Petra Cetinjskog da se vratimo Bogu Ljubavi, da se vratimo jedni drugima u ljubavi, bez obzira kakvih opredeljenja bili u Crnoj Gori: verskih, nacionalnih, političkih i drugih. Da se vratimo uzajamnosti, bratskoj slozi i slobodi. To je ono što je suštinsko, što i danas poručujem i molim one koji su na vlasti da pod hitno oslobode nevinog Episkopa Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru i da se prekinu ove deobe i ova sukobljavanja koja su u Crnoj Gori prisutna ne od juče nego još od vremena Svetog Petra Cetinjskog, a naročito nakon 1945. godine, od vremena onog savremenog bratoubilaštva i bogoubilaštva.

Osećam kao njegov naslednik obavezu u ime njegovo, celivajući njegove mošti, da pozovem na bratsku ljubav sve koliko nas ima, kako bi zavladala ljubav u Crnoj Gori, ona za koju se žrtvovao sveti Petar cetinjski, sveti Jovan Vladimir zetski kralj mučenik a isto tako sveti Jovan Krstitelj, čiju ruku ovde celivamo, a i sam Gospod Hristos, čiji deo Časnog krsta ovde imamo, koji je raspet iz ljubavi prema svakom ljudskom biću i prema svakom stvorenju. To je ono što je nasušna potreba u ovom trenutku.

Ako neko ima da da odgovara za nešto, ja molim one koji su na vlasti – ja ću to i napisati u pismu gospodi predsedniku i premijeru ovih dana – da odgovaram ja. I ako treba neko da bude hapšen i suđen, neka to da bude Mitropolit crnogorsko-primorski, naslednik Svetog Petra Cetinjskog. I ako je kriv, neka bude suđen.

Uostalom, neću biti prvi mitropolit koji je suđen. I onaj 1945. sa stotinu dvadeset sveštenika je ubijen, i njegov naslednik je 11 godina osuđen, optuživan da je protiv države, da sarađuje sa neprijateljima države, sa Zapadom i sa Evropom… I njihov naslednik Danilo, takođe je gonjen, zbog toga što je branio da se ne ruši crkva na Lovćenu i da se time oburdava i Lovćen i Crna Gora. I kamenovan je ovde 1991. godine zato što je mene izabrao i predložio za svoga naslednika.

Mitropoliti crnogorski su, dakle, to nosili, naročito u ovo poslednje vreme. Ja molim sve, ako neko treba da bude suđen za to što se događa u Crnoj Gori i za zbivanje naroda u Crnoj Gori, onda treba pre svega mene da sude. Ja sam spreman da izađem na sud i da, ako treba, budem i osuđen i pet, i deset godina, i koliko god treba…

Uostalom, i kada sam ovde ustoličen, ja sam besedeći odavde, i pred srpskim Patrijarhom, i pred ondašnjim predstavnicima  koji su i sadašnji predstavnici države Crne Gore, rekao da sam došao da mirim, ne samo žive među sobom nego i da mirim žive sa mrtvima i mrtve da mirim među sobom. I trudio sam se koliko imam moći i snage ovih trideset godina upravo u tom pravcu: da prizivam taj mir Božiji, bratski mir, među Crnogorce, među sav ovaj narod da bi se prebrodile te nesrećne naše deobe, koje su nam svojstvene i koje se nastavljaju ovakvim ponašanjem.

Zato molim i sadašnju vlast u Crnoj Gori da prestane da zloupotrebljava samu sebe i organe vlasti protiv naroda. A u isto vreme, molimo i narod da svojim ponašanjem ne izaziva vlast nego da se zajednički svi potrudimo, celivajući mošti Svetoga Petra, pomiritelja i iscelitelja, i Svetoga Vasilija Ostroškoga, da se objedinimo u bratskoj ljubavi i zajednici, sa svim razlikama koje su nam svojstvene. To je moja molba, da ne kažem i moj zahtev i potreba.

Time se obraćam i narodu da zna da je Crkva bila i ostala sa njim. I zato su i ove litije koje su bile kod nas, koje neki proglašavaju da su političke. One nemaju veze sa politikanstvom, već su to litije naroda koji se dogodio, koji se vratio i hoće da se vrati ćivotu Svetoga Petra i moštima Svetoga Vasilija Ostroškoga i da hodi njihovim putem. To je ono što je najbitnije u svemu ovome i zato je neophodno da se i mi svi, bez obzira gde se nalazimo i kome pripadamo, vratimo tom Božijem putu – putu Svetoga Petra Cetinjskoga i Svetoga Vasilija Ostroškoga. To je moja molitva, moj zahtev, moj blagoslov svima u Crnoj Gori. A uveren sam da je to i blagoslov Svetoga Petra Cetinjskoga.

Video: Nekoliko pripadnika crnogorske policije na protiestima u Pljevljima na jednog demonstranta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srna

    14. maj 2020 | 16:47

    НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ Не дамо Светиње, које славе Божије име, Не дамо Светиње, јер су наше од давнине, Не дамо Светиње, наши преци су их дигли, И са њима до Небеског Царства стигли. Свако бира ком ће Царству да се поклони, Да л’ ће Богу ил’ ђаволу вечно служити. Нико срећу не нађе у туђој несрећи, Нити онај ко се руг’о Божјој Светињи. И сила таме да небо прекрије, Неће бити јача од силе Божије. Не дамо Светиње, које славе Божије име, Не дамо Светиње, јер су наше од давнине, Не дамо Светиње, наши преци су их дигли, И са њима до Небеског Царства стигли. Вековима Црква Бож’ја бива гоњена, И за Христа Спаситеља свога распета. Тешко оном ко ратује против Господа, Таквог увек стигне казна, љута невоља. И сила таме да небо прекрије, Неће бити јача од силе Божије. Не дамо Светиње, које славе Божије име, Не дамо Светиње, јер су наше од давнине, Не дамо Светиње, наши преци су их дигли, И са њима до Небеског Царства стигли.

  • Boksy

    14. maj 2020 | 15:30

    I sila tame da nebo prekrije, neće biti jača od sile Božije! 🙏

  • ZZ

    14. maj 2020 | 19:08

    Nego šta nego da si kriv. Umesto da širiš mir, izbegvaš sukobe i smiruješ usijane glave ti ih direktono ili indirektno podstičeš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA