≫ 

Amfilohije ispred suda u Nikšiću: Vlast hapšenjem Joanikija i sveštenstva priprema građanski rat

"Ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolita", istakao je Amfilohije

  • 44

Mitropolit Amfilohije došao je ispred suda u Nikšiću gde se od jutros okuplja na hiljade građana kako bi pružili podršku uhapšenom episkopu Joanikiju i sveštenicima SPC koji su u pritvoru.

Amfilohije Radovic Foto: Wikipedia/Православни хришћанин

Amfilohije je stigao ispred suda nešto oko podneva i kazao da je došao da zatraži oprost od Joanikija.

- On je utamničen, a trebalo je ja da budem. Ja sam tu glavni krivac, ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolita -  rekao je Amfilohije.

Nikšić, građani, Joanikije, podrška Foto: Vijesti.me/Svetlana Mandić

Poručio je državnim organima da odmah oslobode Joanikija i sveštenike, "ako misle za budućnost svoju, Crne Gore, jedinstvo i slogu naroda".

Video: Amfilohije stiže pred sud u Nikšiću, vernici ga opkolili, celivaju mu ruku i skandiraju

Amfilohije je podsetio da je Joanikije na jutarnjoj liturgiji na praznik Svetog Vasilija Ostroškog rekao da ove godine neće biti litije, te da je on kao mitropolit pod tim uslovom i bio došao na moleban.

- Vladika je bio do poslednjeg trenutka za to da sveštenici ne izlaze - rekao je Amfilohije, dodavši da su izašli na ulice kada je video u kojem su broju građani došli.

On je ocenio da vlast hapšenjem Joanikija i sveštenstva priprema građanski rat, poručivši da je vreme da se "prekine sa bratoubistvima" u Crnoj Gori.

- Ako je vlast narodna, onda mora da čuje vlast naroda - poručio je Amfilohije.

Upitan šta će se desiti ukoliko se odredi pritvor Joanikiju i sveštenicima, Amfilohije je rekao da je uveren da će preovladati razum i mudrost i da će oni biti pušteni na slobodu.

Video: Amfilohije posle nereda: Ako neko treba da bude uhapšen i da odgovara onda sam to ja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA