≫ 

Balkanska ruta za droge miruje tokom pandemije: Kada se sve pokrene, čeka nas navala krijumčara?

Pošiljke narkotika distribuiraju se preko Srbije i BiH i krijumčare dalje ka centralnoj Evropi

  • 0
Trgovina droge, droga, korona virus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Glavni ilegalni biznis mafijaških grupa na Balkanu su narkotici, a balkanska ruta, prema ocenama stručnjaka, za sada je zbog pandemije korona virusa stala, ali kada se stanje normalizuje, očekuje se ponovna navala krijumčara.

Prema izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kriminalci iz BiH, ali i iz regiona, kako su godinama sve više jačali, svoje “poslove” proširili su ili ih premeštaju širom Evrope, prenosi Avaz.ba.

Mnogi u bekstvu

Pogotovo oni koji se nalaze u bekstvu, a vode se kao visokopozicionirani članovi kriminalnih klanova, tvrdi se u izveštaju.

Jedna od glavnih karakteristika narko-biznisa na Balkanu su surove likvidacije i povezanost mafija s drugim klanovima iz regiona, koji veze šire i do evropskih zemalja.

Položaj BiH na Balkanu čini je posebno atraktivnom za šverc droge, oružja i ljudi, navodi se u izveštaju.

- Takozvana balkanska ruta je najpoznatija po švercu heroina iz Avganistana, preko Turske i zapadnog Balkana, u Evropsku uniju. Heroin iz Turske prelazi u Bugarsku ili Grčku pre nego što uđe u Severnu Makedoniju, Srbiju ili BiH. Zatim se krijumčari takozvanom centralnoevropskom rutom do Mađarske, Slovačke, Austrije i Švajcarske. Heroin se, takođe, krijumčari u Italiju preko Severne Makedonije i Kosova, a zatim preko Albanije i Crne Gore. Iz Srbije i Crne Gore droga stiže u Bosnu i Hercegovinu, a zatim dalje u Hrvatsku i susednu Sloveniju. Albanija i Makedonija predstavljaju veoma važne tačke ulaska kokaina u Evropu iz Latinske Amerike - navodi se u izveštaju.

Isporuke najviše stižu u teretnim kontejnerima u luke, čemu svedoče i nedavne zaplene prvenstveno kokaina.

Kokain, droga Foto ilustracija: Shutterstock

Ogromna distribucija

- Pošiljke se dalje distribuiraju preko Kosova, Srbije i BiH i krijumčare ka centralnoj Evropi. Takođe, postoje dokazi da se kokain prerađuje u regionu, a u poslednje vreme i u BiH. Ono što je, možda, značajnije jeste da su kriminalne grupe s Balkana aktivne u distribuciji kokaina u zapadnoj Evropi, najviše u Austriji, Grčkoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Većina šefova ovih grupa živi na zapadnom Balkanu i tu peru novac - navodi se dalje.

Balkan ima reputaciju legla plaćenih ubica. Zbog ratnog nasleđa i ekonomske ranjivosti pojedinih regija, postoje grupe mladih muškaraca, posebno iz Bosne, Hrvatske i Srbije, koji imaju pristup oružju i eksplozivima. Mladići iz regiona su izvršioci profesionalnih atentata, kako u regionu tako i srednjoj Evropi, navodi se u istraživanju.

Gliser krijumčari

I dok je Balkan tranzitni region za sve vrste droga, istovremeno je glavni snabdevač kanabisa. Albanija je najveći proizvođač kanabisa u regionu. Glavna destinacija za albanski kanabis je Italija, a šverc se obavlja gliserima.

U prošlosti su u ovu svrhu bili korišćeni i mali avioni. Prema podacima italijanskih vlasti, rekordnih 90 tona kanabisa iz Albanije zaplenjeno je u 2017. godini, piše, između ostalog, u dokumentu.

Video: Mađarske specijalne jedinice upale u palate bahatih narko-bosova, unutra zlato, kokain, keš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA