≫ 

U centru Sarajeva postavljena velika potresna fotografija koja svedoči o zločinima NDH

Sutra će biti održana povorka u znak sećanja na građane ubijene tokom trajanja Nezavisne Države Hrvatske

  • 19
Sarajevo, ploča, spomenik, zloćin Foto: I. Š./Klix.ba

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini će u Sarajevu u subotu u 12 sati organizovati komemorativnu svečanu povorku u znak sećanja na građane ubijene tokom trajanja Nezavisne Države Hrvatske na ovim prostorima.

Na mestu odakle će povorka početi danas je postavljen dramatični podsetnik na ustaške zločine. Građani koji se odazovu pozivu SABNOR-a okupiće se na Marijin-Dvoru, sarajevskom kvartu gde je nekoliko dana pred oslobođenje grada ustaški režim vešanjem ubio 55 antifašista.

Na tom mestu je jutros postavljena i velika fotografija Sarajlija obešenih u to vreme, tačnije u periodu od 18. marta do 4. aprila 1945. godine.

Povorka je organizovana na kontru misi za Blajburg koja će istoga dana, ali 15 minuta kasnije biti održana u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova. Misu će predvoditi kardinal vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, a njoj će prisustvovati 20-ak osoba.

Iako je misa predstavljena kao odavanje pošte ubijenim osobama, uglavnom ratnim zarobljenicima za vreme događaja u Blajburgu i oko njega, kritičari skreću pažnju da se njom izjednačavaju zločinci i žrtve, gubitnici i pobednici u Drugom svetskom ratu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja,

    15. maj 2020 | 17:05

    Tako i treba, nek svijet vidi sta su ustase radile a sad im treba misama odat pocast. Bez suda su ubijali a kukaju sto se njima nije sudilo. Treba tu postavit istinite prave spimenike zrtava na Marijinom dvoru. Koji su papani da preko Crkve kriju svoje zlocine a napadaju oslobodioce zemlje od njih i okupatora. Ziveo NOB.

  • Nina

    15. maj 2020 | 19:36

    Drago mi je ovo cuti tj procitati. Da u Sarajevu postoji svest da iako je medju ustasama bilo i poprilicno muslimana da je NDH zlocinacka tvorevina. I nadam se da Sarajevo nece nikada biti deo neke nove endehazije.

  • Pajo

    15. maj 2020 | 19:19

    Bravo Sarajlije i antifašisti. A poruka ustašama od ovoga Sarajlije: NO PASARAN!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA