• 84

Partizanske pesme odjekivale Sarajevom tokom protesta zbog mise za Blajburg

Hrvatski političari, ali i većina verskih predstavnika podržali su održavanje mise, međutim oštro su se suprotstavili bošnjački i srpski političari u BiH, građani i brojne organizacije

  • 84

U Sarajevu je danas održana misa za žrtve Blajburga, dok je Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini organizovao komemorativnu šetnju za žrtve Nezavisne Države Hrvatske na ovim prostorima.

Misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, koja je počela malo posle podneva, predvodio je nadbiskup Vinko Puljić, a jake policijske snage osiguravale su područje oko katedrale.

Među prisutnima na misi je bila delegacija Ambasade Republike Hrvatske u BiH, predvođena ambasadorom Ivanom Sabolićem, delegacija Hrvatskog narodnog sabora BiH na čijem je čelu Dragan Čović. Pored njih, svetoj misi prisustvovale su časne sestre i sveštenici.

Nadbiskup,  Puljić koji je predvodio ceremoniju, osvrnuo se na trenutnu situaciju kada je u pitanju poštovanje umrlih i citirao svetog Ivana Pavla II, čije oči na statui je neko prekrio povezom u znak protesta protiv održavanja ove mise.

- Sadašnjost sve čini da gurne u stranu vrednost žrtava - poručio je Puljić citirajući riječi svetog Ivana Pavla.

Jake policijske snage u Sarajevu, ulice oko katedrale blokirane od jutra

Odluka o održavanju mise u Sarajevu doneta je nakon što je odlučeno da ove godine neće biti tradicionalnog obeležavanja na Blajburškom polju u Austriji. Osim u Sarajevu, komemoracija se održava i na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Policija Kantona Sarajevo objavila je juče da će omogućiti neometano odvijanje mise, a od devet sati, pa do završetka mise, ovo područje je zatvoreno za saobraćaj i pešake.

Hrvatski političari, ali i većina verskih predstavnika podržali su održavanje mise, međutim oštro su se suprotstavili bošnjački i srpski političari u BiH, građani i brojne organizacije.

Najava održavanja mise u Sarajevu ne samo da je izazvala burne reakcije i osude, nego je održana i mirna protestna šetnja, statui pape Ivana Pavla II, koja se nalazi ispred katedrale u Sarajevu, neko je stavio povez preko očiju, a u Tuzli će biti organizovan i performans kao podrška antifašističkom Sarajevu.

Partizanske pesme na skupu tokom protesta zbog mise za Blajburg

U isto vreme ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) je organizovao komemorativnu šetnju žrtvama zločina u Drugom svetskom ratu, jer, kako su poručili, smatraju da se na ovaj način revitalizuju žrtve.

Kako prenosi Klix.ba, u šetnji se nalazi nekoliko hiljada ljudi i građani još pristižu. Gradom odjekuju partizanske pesme, a građani se kreću ka "Vječnoj vatri", spomeniku vojnim i civilnim žrtvama Drugog svetskog rata.

Deo učesnika u šetnji izašao je na glavnu ulicu zbog čega je saobraćaj u potpunosti blokiran, nakon čega su zapevali pesmu "Bella Ciao", pesmu italijanskih partizana iz Drugog svetskog rata, a mogu se čuti povici "Mi smo Valter" i "Dole Blajburg".

Posle dolaska pred spomenik "Vječne vatre", učesnici komemorativne šetnje žrtvama fašističkih zločina u Drugom svetskom ratu su počeli polako da se razilaze, kako je i planirano, a saobraćaj je ponovo u funkciji.

Video: Ustaše su ga otele od majke kada je imao 2 godine od smrti ga spasla Diana Budisavljević

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ihma

    Puhno grobara

  • Baja,

    Svaka cast moji Bosanci, nema mjesta fasistima u Bosni.

  • Wien

    Za sve vas tzv antifasiste...gdje ste bili devedesetih da branite drzavu od ustasa ..???...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima