Ovako je u Titovo vreme izgledala Crna Gora: Objavljeni retko viđeni snimci čuvani decenijama

U to vreme nisu bili Podgoricu i Berane, već Titograd i Ivangrad, a na Jutjubu sada postoji pravo istorijsko blago

  • 8
Podgorica Printskrin: Youtube/Crnogorska kinoteka

Crnogorska kinoteka na svom jutjub nalogu počela je da objavljuje stare snimke gradova iz ove zemlje. Tako, možete videti kako su nekada živeli najznačajniji gradovi. Na snimcima nije označena tačna godina, ali crno-beli su najverovatnije iz šeszdesetih i sedamdesetih godina, dok su oni u boji snimljeni nešto kasnije.

Ulice Pljevlje pune su užurbanih ljudi, tek poneka starija žena pokrila je glavu, stariji muškarci nose kape i kapute, a mladi šaraju u zvoncarama. Socrealistička arhitektura i arhaična vozila na ulicvama modernog gradića kojim dominira velika džastara džamija.

A kada pogledate Cetinje, istorijski grad Crne Gore, kao da ste se vratili u 19. vek. Netaknuta stara arhitektura, ljudi su sporiji, mnogo je više kamena i prizemnih kuća, dok reprezentativne palate i crkve plene svojom lepotom. A na zimskim snimcima, brdo snega je sve do krovova. I niko ne kuka - ulice su pune ljudi, kroz snežne nanose napravili su tunele, a mlađi muškarci u jednom trenutku pomažu dami koja se osmehuje, dok na drugom kadru starice na leđima nose granje. Najsrećnija su deca. Nas snimku su i radne žene - u fabričkim halama.

Titograd se tek razvijao u moderan grad, pa su blještave višespratnice bile u potpunom kontrastu sa starim kućama, poluurušenim kamenim, sa krovovima od čerpića. A gradilo se na svakom ćošku - i žene i muškarci mešali su malter u radnim akcijama. Na snimcima iz vazduha jasno se izdvajaju blokovi novih zgrada od kruvudavih ulica, da bi kasnije sa bulevarima i soliterima ova grad postao ponos graditelja. I naravno, tu je i gust saobraćaj, a umesto PG, na registracijama pisalo je TG. Tu je i nezaobilazno kupanje u Morači.

Na ovom snimku Titograda možete videti i kako je izgledao popularni supermarket i kakva je bila atmosfera u vreme proslave Nove 1979. godine.

Stari ćira pristaje na prepunu stanicu. Sledeći kadar - more. To je slika nekadašnjeg Bara. Dok radni narod u staklenicima uzgaja biljke, uz obalu se izvode neki drugačiji radovi. Odlomljene stene, teška mehanizacija, kamioni, dizalice... I ovaj grad dobio je svoju robnu kuću, solitere, bulevare, igrališta... Tu su i snimci impozantne luke, gomile domaćih automobila koji čekaju transport.

Pravo uživanje u plavom Jadranu, na crno-belim snimcima vidi se u Ulcinju. Moderne žene uživaju u morskim talasima, dok se starom gradu sa onim savremenim mešaju i tradicionalno obučene žene, kojima je glava potpuno prekrivena belom maramom do struka. Na ulici je jedan stari magarac, dok na pijaci plava turistkinja merka tradicionalni ćilim.

I Ivangrad (Berane) spoj je starog i novog, a fabrike i soliteri svedoče o ponosu industrijskog buma. U ovom gradu postojao je i neobični "Dom trezvenosti".

Impozantne fabričke hale snimljene su i u Nikšiću. Ulice starog Nikšića neobično su mirne, a dame su svedeno obučene.

Snimci Budve krajnje su neobični za sve koji su ikada u skorije vreme posetili ovaj grad. Uživanje u čarima mora ne izostaje, ali, Budva je mala i mrirna, bez mnoštva hotela, apartmana, zgrada, dok stari grad ne izgleda kao danas. Umesto gomile trgovaca i turista među kamenim zgradama može se videi žena sa magarcima. Tu je i prekrasni Sveti Stefan. Na snimcima u boji koji slede u drugom delu klipa, grad je već očito življi i to je bio tek uvod u turistički razvoj ovog grada.

Časne sestre, radnici, gospoda, jata ptica i kamene zgrade - Kotor je i nekada bio živahan grad, ali i ovde nije bilo još mnogo turista koji su bi menjali sliku života. Mnogi prolazi su bili prazni i tajnoviti.

Tu je i Žabljak, sa svojim čarima koje mu daje netaknuta priroda u okruženju.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    17. maj 2020 | 16:09

    Ni u Titovo vreme popovi nisu hapšeni.

  • Baja,

    17. maj 2020 | 14:51

    Bilo mnogo bolje, sve je bilo nase, nas radnika, danas su prodali strancima skoro sve sto valja a narod rovi po kantama za smece i vrse suicide od neimastine. Kriminal kao u Cikagu u vrijeme Nessa.

  • pero

    17. maj 2020 | 14:34

    Sta se promenilo i dalje vlada Milo komunjara. Komunjarama je vazno samo da vladaju pa bili kako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA