• 13

Josipović kritikovao blajburšku komemoraciju: Pokušavaju da rehabilituju ustaštvo

Dodao je da vernici i njihova crkva imaju pravo i treba da mole za duše ubijenih, ali da je problem kada se to manifestujea izvan konteksta uz slanje "opasnih političkih poruka"

  • 13
Ivo Josipovic

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović oštro je danas kritikovao državu zato što je bila pokrovitelj blajburške komemoracije, ocenivši da to nije čin odavanja počasti žrtvama nego problematična politička manifestacija "u funkciji rehabilitacije ustaštva".

- Komemoracija Blajburga pod državnim pokroviteljstvom Hrvatske je snažna politička poruka u funkciji istorijskog i političkog revizionizma, u funkciji rehabilitacije ustaštva, jačanja nacionalizma i političke desnice - izjavio je Josipović u intervjuu za bosanskohercegovački portal Faktor.

On je naveo da su za to zajedno odgovorni HDZ, premijer Andrej Plenković, crkva i desni politički krugovi.

Dodao je da su nemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski predsednik Zoran Milanović stvari postavili u ispravan kontekst, prenosi Hina.

- Zna se ko je bio ko u ratu, ko borac za slobodu i pravdu, a ko eksponent zločinačke politike i izdajnik. Zna se ko je bio na strani svetla, ko na strani mraka. Samo HDZ ne zna. Ni pridružene mu ustašofilne ultradesne stranke. Ni Crkva - rekao je Josipović.

Dodao je da vernici i njihova crkva imaju pravo i treba da mole za duše ubijenih, ali da je problem kada se to manifestujea izvan konteksta uz slanje "opasnih političkih poruka".

Smatra da je posebno opasno kada se tako nešto praktikuje u multietničkom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, "koja je opako osetila posledice ustaškog režima" i koja je i danas, kako je rekao, opterećena etničkim netrpeljivostima i politikama koje su odgovorne za stradanja u Drugom svetskom ratu, ali i u ratu koji i današnje generacije pamte.

Video: Smrt fašizmu! složno uzvikivali građani Sarajeva na protestu zbog mise za Blajburg

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikula

    Tačno i hrabro je Josipović kazao: Ustaška zmija je još tu, preti, sikće i jača.

  • XYXY

    U Blajburgu su ubijani vojno sposobni muškarci koji su bili u ustašama kao i u drugim zločinačkim formacijama. Za razliku od hrvatskih laži istina je da su Žene i deca pušteni kućama. A za razliku od žrtava koje su ustaše ubijale gde su među žrtvama bile cele porodice. Dakle i žene i deca.

  • Jovan Ktć

    Jedini hrvatski predsednik koji je želeo da uspostavi normalne odnose sa Srbijom. Niko od ostalih nije bio iskren.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima