≫ 

Filip, trostruki ubica iz Splita, prvi put izneo odbranu: Zanemeo pred tužiocem

Zavadlav se branio ćutanjem

  • 0
Filip Zavadlav, Split Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Facebook/Filip Zavadlav/Shutterstock

Filip Zavadlav, koji se tereti za trostruko ubistvo u Splitu, videolinkom je izneo svoju obranu iz zatvorske bolnice u Svetošimunskoj.

Njega je ispitivao tužilac Žarko Štrbac iz zgrade Županijskog državnog tužilaštva u Splitu.

- On se prvi put izjašnjavao o ovome što mu se stavlja na teret. Izneo je svoju obranu, odnosno branio se ćutanjem - rekao je za Dnevnik.hr advokat.

Istraga je sada završena i čeka se podizanje optužnice.

Terete ga za trostruko ubistvo

Podsetimo, Zavadlav se tereti da je u subotu 11. januara u centru Splita hicima iz kalašnjikova ubio tri muškarca koji su mu, prema informacijama pristiglima u medije tokom istrage, maltretirali brata. Preti mu 50 godina zatvora, ali ako bude proglašen neuračunljivim, moguće je da neče završiti u zatvoru.

DORH je objavio nedugo nakon događaja veliko saopštenje o svemu u kom je napisao za što se sve Zavadlav tereti.

- Županijsko državno tužilaštvo u Splitu donelo je rešenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1995.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio tri krivična dela teškog ubistva iz člana 111. stavka 1. tačka 4. i krivično delo dovođenja u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavka 1. Krivičnog zakona u svezi s člankom 51. KZ-a", napisao je DORH na početku saopštenja.

Motiv je bila osveta

U nastavku pišu da je motiv bila osveta ljudima iz, kako pišu, narkomanskog miljea.

- Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 25-godišnjak 11. januara 2020. na području Županije splitsko–dalmatinske; prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, pretili i fizički napadali njegovog brata i njega lično; na protivpravni način nabavio automatsku pušku s većom količinom municije - pisao je DORH o motivima napada.

Reskirao život i dogovorio predaju ubice

Zavadlav je uhapšen nedugo nakon krvavog pira u splitskom kafiću, a sa njim je, osim njegovog oca i mlađeg brata, bio i socijalni radnik, koji je zaslužan za njegovo mirno hapšenje.

Radnik Centra za socijalni rad prepoznao je mladića sa snimka na kojem šeta s kalašnjikovom u ruci Kamenitom ulicom, a koja je se pojavila napun sat nakon trostrukog ubistva.

Socijalni radnik odmah je nazvao Filipa Zavadlava, koji je u to vreme bio u porodičnom stanu na splitskim Skalicama, a kako nije mogao s njim da ostvari normalnu komunikaciju, zatražio je da razgovara s njegovim ocem.

Tada se čovek dogovorio s ocem osumnjičenog mladića da on i Filip dođu u "Borsalino" i da se javi policiji da dođe po njega.

Hrabri socijalni radnik se, uprkos svemu što je čuo i video na snimcima i fotografijama koje su kružile društvenim mrežama, našao u 17 sati u kafiću s Filipom Zavadlavom i s njegovim ocem. S njima je sačekao policiju, i upravo zbog njegovog angažmana dva sada nakon ubistva identifikovan je glavni osumnjičeni, koji je zato uhvaćen u najkraćem roku bez ikakvih problema i dodatnih žrtava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA