• 1

Srbi koji uđu u Sloveniju, a nisu bili u EU, moraju u karantin: Samo su oni izuzeti iz ovih mera

Karantin u Sloveniji za Srbe koji su bili van EU duže od 14 dana

  • 1
Slovenija, kraj pandemije korona virusa

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Slovenačka vlada je 14. maja ukinula stanje epidemije virusa Covid-19 i time postala prva evropska zemlja koja je donela takvu odluku, ali je većina epidemioloških mera ostala na snazi, izjavila je danas ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković.

- Bez obzira na ovakvu odluku, većina epidemioloških mera je ostala na snazi, uključujući mere obaveznog socijalnog distanciranja, obavezu nošenja maski ili zaštite za usta i nos u svim javnim zatvorenim prostorima, obavezu dezinfenkcije ruku i zabranu javnih okupljanja više od 50 osoba - rekla je Vlatkovićeva za Tanjug.

Najvažnija izmena koja se primenjuje od ukidanja stanja epidemije je, kako kaže, nesmetan prelazak granica, bez obaveznog karantina (samoizolacije) za sva lica koja imaju privremeni ili stalni boravak na teritoriji EU i boravila su proteklih 14 dana na teritoriji EU.

Na granici im se samo uručuje letak Nacionalnog instituta za javno zdravlje o sprečavanju širenja epidemije.

Za sve državljane trećih zemalja, dakle i Srbije, kao i državljane EU, koji su boravili van EU duže od 14 dana, primenjivaće se mera obaveznog karantina (samoizolacije) u trajanju od 14 dana osim za diplomate, vozače kamiona kao i lica koja vrše zdravstvene poslove ili humanitarni rad u Sloveniji, objasnila je Vlatkovićeva.

Kada je reč o državljanima Srbije, ambasadorka kaže da oni mogu da uđu u Sloveniju ako imaju privremeni ili stalni boravak u EU ili poseduju posebnu dozvolu koju slovenačke vlasti izdaju u specifičnim slučajevima, a ako su duže od 14 dana boravili van teritorije EU, izriče im se mera obaveznog karantina (samoizolacije) u trajanju od 14 dana.

Već zabeležene gužve na granicama

- Odmah po donošenju odluke, u prošli petak i tokom celog vikenda, zabeležene su velike gužve i višečasovno čekanje na graničnim prelazima između Slovenije i Hrvatske, koja je takođe ukinula karantin i omogućila slovenačkim državljanima koji poseduju imovinu u Hrvatskoj nesmetan ulaz - kaže Vlatkovićeva.

Dodaje da u Sloveniji nije moguće uraditi PCR test na kovid 19 po komercijalnim uslovima.

Inače, Slovenija je nastavila sa već ranije započetim ublažavanjem restriktivnih mera uvedenih zbog epidemije, te će od danas ponovo biti otvoreni tržni centri.

Lokalima i restoranima biće omogućeno pružanje usluga u unutrašnjim prostorijama, počeće da rade manji turistički objekti sa do 30 soba, kampovi i auto škole, navela je Vlatković.

Od 23. maja biće dozvoljen nastavak sportskih takmičenja u ekipnim sportovima, ali utakmice će se igrati bez publike.

I dalje ostaju na snazi zabrane rada bazena, fitnes i velnes centara, kao i noćnih klubova.

U Sloveniji je od početka epidemije registrovano ukupno 1.466 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, a smrt 104 osobe dovodi se u neposrednu vezu s virusom.

Ambasada ne raspolaže podatkom da je među obolelima bilo državljana Srbije, dodala je ambasadorka.

- Od početka krize izazvane epidemijom traje pojačan angažman ambasade Srbije u Sloveniji kojoj se i dalje obraćaju brojni naši državljani tražeći pomoć oko povratka u Srbiju, ali i sve ostale informacije i usluge iz konzularne oblasti. Takođe, pojačano je i interesovanje stranih državljana pod kojim uslovima mogu da uđu u Srbiju - zaključila je Vlatkovićeva.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Tiodorović: U Nišu nesigurna situacija, ali manji broj umrlih

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vasa paris

    Izivljavanje nad neduznim gradjanima

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima