• 0

Kopao pesak, pa uništio istorijsko blago: Iskopao srednjovekovne grobove kod Livna

Nepoznata osoba uništila je srednjovekovnog blago BiH

  • 0

Na lokalitetu Mali Han u Lištanima, nepoznati počinilac je, iskopom peska, doveo do devastiranja dela arheološkog lokaliteta s ostacima praistorijskog tumula i kasnosrednjovekovnog groblja, objavio je Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno, prenosi Bljesak.info.

Kako se navodi, arheološki lokalitet Mali i Veliki Han u Lištanima odlukom Komisije za proglašenje nacionalnih spomenika proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.

- Odlukom su obuhvaćeni praistorijski tumuli na kojima su se kasnije tokom kasnog srednjeg veka vršili ukopi pod stećcima. Na Velikom Hanu registrovano je 25 stećaka i na Malom Hanu 59. Arheološkim lokalitetom Mali Han uz veliki tumul na kojemu je kasnosrednjovekovno groblje obuhvaćen je i izdvojeni tumul u neposrednoj blizini na kojemu su se takođe vršili ukopi tokom kasnog srednjeg veka- navodi livanjski muzej.

Nažalost, na tom delu lokaliteta došlo je do nelegalnog iskopa peska pri čemu je lokalitet devastiran.

- Pretpostavljamo da je se radilo o praistorijskom tumulu ali kako su dve trećine iskopane nemamo sačuvanih nalaza kojima bi to potvrdili. Na površini tumula tokom kasnog srednjeg veka vršili su se ukopi. O tome nam svedoči jedan sačuvani stećak i nadgrobne ploče utonule u zemlju. Takođe, u preseku iskopa vidi se arhitektura grobova s kamenim obložnim pločama i ljudske kosti razbacane po iskopu. O devastiranju arheološkog lokaliteta obavešten je nadležni Zavod za zaštitu spomenika u Sarajevu nakon čega je izvršen terenski uviđaj. U toku je daljnje postupanje u skladu sa Zakonom o sprovođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini - navedeno je u objavi muzeja.

Kažu kako smo svedoci ''nesavesnog uništavanja dela kulturno istorijske baštine koja je svedok istorijskih zbivanja i prisutnosti različitih civilizacija na ovom području''.

Video: Ribari u mulju pronašli oklop praistorijskog sisara

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima