≫ 

Devojčica skočila sa 8. sprata zbog zlostavljanja u školi: Detalji tragedije u Novom Travniku

Devojčica se bacila sa zgrade u Novom Travniku zbog zlostavljanja vršnjaka u školi. Roditelji tvrde da je učiteljica znala za problem i da ga nikad nije rešila

  • 35
Novi Travnik, samoubistvo, Medina Foto: Avaz.ba

Nezapamćena tragedija koja se 20. aprila dogodila u Novom Travniku, a u kojoj je skokom s balkona s osmog sprata solitera u centru grada život izgubila 13-godišnja Medina Zahirović otvorila je Pandorinu kutiju vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić" u Novom Travniku, prenosi Avaz.

Roditelji devojčice Sanela i Almir Zahirović kažu kako su njihovu ćerku godinama psihički zlostavljale drugarice iz razreda.

- Želim da se zna zbog čega je moje dete to uradilo. Uzrok je bilo svakodnevno psihičko zlostavljanje drugarica iz razreda. Znala je da ode u školu zdrava, pa zove ispred škole da je dobila temperaturu, da je glava boli i povraća. I zaista, imala bi temperaturu, koja za sat u kući nestane. Ujutro kad se treba da ustane za školu, bolni bolesnik, povraća čitavo jutro. Više je izostajala iz škole nego što je išla. Sve zbog straha - kazali su roditelji, koji su se obraćali učiteljici. 

- Mi smo više puta pričali sa učiteljicom koja problem nikada nije rešila. Nije znala da ga reši, nego je sve zataškala, pa o svemu ništa nisu znali niti direktor ni pedagog - kazali su roditelji.

Sve je trajalo pet godina

Trajalo je to, dodaju, pet godina, sve dok se u februaru ove godine, kada je već išla u šesti razred, Medina nije požalila nastavniku fizičkog vaspitanja.

- U februaru nas je pozvao pedagog i rekla nam da se Medina požalila nastavniku i da se samopovređivala. Mi kao porodica smo odmah reagovali, odveli je psihijatru koji je u nalazu zaključio da su za njeno stanje krivi problemi u školi. Dala joj je terapiju koju je pila dva meseca i, nažalost, dogodilo se to što jeste - rekli su roditelji.

Novi Travnik, samoubistvo, Medina Roditelji djevojčice Sanela i Almir Zahirović Foto: Avaz.ba

Van škole je, kažu, bila je vesela i vedra devojčica.

- U kući nikad ništa nismo primetili. Uvek je bila srećna i zadovoljna, čak i taj dan je planirala šta će ujutro da doručkuje, kako će s tatom ići u knjižaru da kupi olovke. Čitav grad ju je znao po njenom ocu koji nikad nije otišao kafu da popije bez nje - rekla je majka Sanela.

Medina nije jedina?

Kad se sve dogodilo, kažu Zahirovići, još nekoliko roditelja im se javilo i kazalo kako i njihova deca prolaze isto kroz što je prošla Medina.

- Prolaze isto kao naša Medina, možda još i gore. Jadna majka je rekla da će dete ispisati iz škole. Ne želimo da tužimo nikoga, niti nam bilo kakav vid naknade treba, želimo samo da upozorimo da o ovom problemu računa moraju povesti roditelji i prosveta, da se više ne dogodi nijedan ovakav slučaj - kazali su.

Nizada Skrobo, direktorka Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" Novi Travnik, koju je Medina pohađala, kaže kako ništa nije znala o ovome te je pozvala nadležno tužilaštvo da ispita ceo slučaj.

Novi Travnik, samoubistvo, Medina Foto: Avaz.ba

- Šta god bih ja kazala, ispalo bi da se nešto pravdam. Treba tužilaštvo da odradi svoj deo posla zbog svih nas. Roditelji se nisu nikad obratili ni meni, ni pedagu. Imali smo drugih slučajeva vršnjačkog nasilja u školi, ali, znate, deca se uvek tuku i mi to rešavamo. Pritužbi na tu učiteljicu nismo imali, čak su roditelji tražili da ostane, odnosno da se primi za stalno jer je bila na ugovoru na određeno vreme - kazala je Skrobo.

Resorni kantonalni ministar obrazovanja Bojan Domić za ujutro je najavio inspekciju.

- Postoji protokol o vršnjačkom nasilju i inspektori će sutra utvrditi je li po njemu postupano - kazao je Domić.

Telo devojčice našli prolaznici

Podsetimo, telo devojčica pronađeno je 20. aprila ispred solitera u Novom Travniku, a telo su pronašli prolaznici.

Policija nije otkrila detalje ove velike tragedije. Kako je tada potvrđeno, policija je dobila dojavu u jutarnjim satima i ekipu su odmah poslali na teren.

Video: Zastrašujući snimak vršnjačkog nasilja nad devojčicom u Barajevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nema druge

    19. maj 2020 | 17:12

    Moj cale je resavao nasilinike u pocetku.Kasnije ja sam.Od zaljenja direktoru, nastavniku nema koristi.Retko kad uspe.Roditelji, vi morate resavati ove probleme u pocetku, narocito ako je zensko dete u pitanju.Dete vaspitati da nikada ne dira prvo ali ako bude dirano, da uzvrati maksimalno.

  • Dusan

    19. maj 2020 | 17:14

    Zato covek mora uzeti pravdu u svoje ruke...pa posle neka kukaju i čude se...

  • Uzas!

    19. maj 2020 | 17:15

    U indjiji se ubi dete zbog vrsnjackog nasilja i niko nije odgovarao! Trebaju da odgovaraju i deca i roditelji dece koja maltretiraju druge!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA