Uhapšena Ana Karamarko, supruga bivšeg šefa HDZ: Sa još 38 osoba sumnjiči se za utaju poreza

Hrvatski mediji navode da se sumnja da je njena kompanija “Drimia” platila je oko 52.000 evra za usluge koje nisu obavljene

  • 2
Hrvatska, višestruko ubistvo, Igor Nađ ubijene Maja Josipa Tojagić Foto: Tanjug/FaH/ Damir Sencar

Zajednička akcija policije, USKOK-a i poreskog USKOK-a počela je jutros na širem području Zagreba, a njome je obuhvaćeno 38 osoba, kao i devet kompanija.

Kako prenosi “Večernji list”, sumnja se da je ta grupa ljudi od početka 2017. do kraja 2019. varala na porezu po već uhodanom sistemu kružnih prevara.

Drugim rečima kako piše ovaj hrvatski list, izvlačili su novac tako što su naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura, a sumnja se da su tako sebi pribavili korist od 2,6 miliona evra, dok su oštetili državu za oko 1,4 miliona evra.

“Večernji” ističe da je sistem rada u ovakvim prevarama uvek isti. Osnuje se više trgovačkih društva koja jedna drugima isporučuju robu i usluge, koje su uglavnom nepostojeće. Šalju se fakture koje se plaćaju, a kada novac legne na račun, podeli se među učesnicima prevare, u skladu njihovim ulogama u ovom poslu.

Kako hrvatski portal nezvanično saznaje, mozak ove operacije bili su T.P. i O.K. koji su sve osmislili i organizovali. Takođe, nezvanično se saznaje da je policija pokucala na vrata i Ani Karamarko, supruzi bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.

“Večernji” ističe da se sumnja da je njena kompanija “Drimia” platila je oko 52.000 evra za usluge koje nisu obavljene. Preduzeće Ane Karamarko razlog je zbog koje je pala Vlada Tihomira Oreškovića i to pošto se otkrilo da je usluge Drimije, koja se među ostalim bavi marketingom i savetovanjem, poslovala sa Josipom Petrovićem, lobistom MOL-a, tvrdi hrvatski list.

Policija je tokom akcije pretraživala kuće, stanove, automobile i poslovne prostore osumnjičenih, a jedan deo pretraga obavljen je i u BiH. Kada se završe pretrage, osumnjičenici će biti odvedeni u USKOK na ispitivanje, posle čega će biti odlučeno hoće li se i protiv koliko osumnjičenih tražiti određivanje istražnog zatvora.

Prema nezvaničnim informacijama, reč je o akciji koja je mesecima pripremana i koja je trebalo da bude okončana još u martu, ali je to sprečila epidemija korona virusa.

Video: Ronaldo utajio 19 miliona poreza a na suđenje poneo dijamantski sat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Армаггедон

    20. maj 2020 | 10:45

    Озбиљна држава тако ради

  • Baja,

    20. maj 2020 | 17:35

    Kod toliko lopina koje Repku pljackaju 30 g, navalili se na damu Karamarko, to sad pred izbore, cudno? Nema tu srece dok gazduju domaci politicari, toliko godina vladaju a narod idalje rovi po kantama za smece. Nista bez druga Tita.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA