• 9

Poruka iz Berana uoči proslave Dana nezavisnosti: Hteli zajednicu sa Srbijom, sad trpe nepravdu

Nismo bili protiv Crne Gore nego za Crnu Goru, ali smo isticali da ne želimo privatnu državu, slabih institucija, državu bez vladavine prava, rekao je predsednik opštine Berane

  • 9
Berane

Foto: Večernje Novosti/M. Sekulović

U Beranu se danas, kada se širom države obeležava Dan nezavisnosti Crne Gore, vijorila trobojka koja je istaknuta zajedno sa zastavom Crne Gore.

- Zastava je zajedno sa državnom tu istaknuta onog dana kada je zvanično obležavan državni praznik i tu će biti dok traje - izjavio je za Novosti predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Uoči proslave državnog praznika, tačnije 19. maja, Šćekić se obratio na prijemu u kući Vojvode Gavra Vukovića i rekao da je 21. maj 2006. godine, bio jedan od najemotivnijih dana u životima građana u novijoj istoriji Crne Gore.

- Tog dana je na referendumu odlučeno da Crna Gora obnovi puni međunarodno-pravni subjektivitet. Većina građana Berana se tada izjasnila za očuvanje državne zajednice, značajan broj sadašnjih i bivših sugrađana se izjasnio za obnovu punog državno-pravnog subjektiviteta, ali ni jedan građanin Berana nije glasao protiv Crne Gore - poručio je Šćekić.

On je rekao da "punih deset godina Berane nosi stigmu grada koji je glasao protiv Crne Gore".

- I mi danas želimo da stavimo tačku na tu priču, jer Berane ne da nije glasalo protiv Crne Gore, već je uvek davalo svoje najsvetije za nju - poručio je Šćakić na prijemu.

On je rekao da je "decenija nepravde i etiketiranja ostavila ne samo emotivni trag kod sugrađana, nego su mnogima od ugrozili biološki opstanak i golu egzistenciju"

- A sve zbog toga što smo imali drugačije mišljenje u demokratskom procesu - rekao je Šćekić.

"Cenili smo naše neraskidive, bratske veze"

On je rekao da se "niko od predaka nije borio za državu u kojoj će njihovi potomci biti diskriminisani, samo zato što drugačije misle i govore, iako istim jezikom".

- O svojoj sudbini smo odlučivali i 2006. godine, u emotivnoj atmosferi, neravnopravnim uslovima, a većina nas je bila izložena pritiscima i ucenama kojima nismo podlegli. Nismo bili protiv Crne Gore nego za Crnu Goru, ali smo isticali da ne želimo privatnu državu, slabih institucija, državu bez vladavine prava. Cenili smo naše neraskidive bratske i istorijske veze, i smatrali da u većoj zajednici imamo veće šanse za napredak i razvoj našeg kraja i države. Ovih deset godina su nažalost pokazale da razvoj Crne Gore sputavaju pojedinačni interesi i izražene neprirodne podele - istakao je Šćekić u svom govoru.

- Zato sa ovog mesta poručujem da je Berane bilo i biće u Crnoj Gori i da ćemo uraditi sve od sebe da kao nekad budemo predvodnici promena kojima će se Crna Gora i u budućnosti ponositi - rekao je Šćekić.

On se potom obradio predstavnicima vlasti.

- Uvaženi predstavnici vlasti na oba nivoa, mi koji smo najodgovorniji, jer nam građani to dadoše, dragi građani, vreme je da kažemo ne, uzaludnim svađama i bespotrebnim podelama, i pojedincima, i grupama, koji ih proizvode, zbog lične koristi, ma kome pripadali, a ima ih kod svih, i to treba da bude naša prošlost, a pomirenje, jednakost, solidarnost, ljubav i prosperitet naša budućnost. I zato poštovani građani Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Romi i ostali, poručujem vam Crna Gora je večna, ali mora biti svima i topla i najlepša, kao što izgleda. A biće takva, tek onda kada bude u pravom smislu građanska država socijalne pravde, vladavine prava i sa jednakim šansama za sve, bez obzira na nečije drugačije mišljenje, političko ubeđenje, nacionalnu ili versku pripadnost, zato dajmo svi, sve, od sebe, da je takvom učinimo - zaključio je Šćekić.

Video: Vijore se zastave, čuju se povici: Ovako Crnogorci slave nezavisnost od Srbije

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marjan

    Posle pandemije, izbora u Srbiji i izbora u Crnoj Gori, videćemo gde smo i kuda ćemo.

  • 🐤

    I OVOJ CE DIKTATURI DOCI KRAJ NICIJA SVECA NIJE GORELA DO ZORE PA NECE NI OVA!

  • Nikola

    Kakvu zajednicu?crnogorčići su samo hteli svoju “đecu u Beograd” besplatno kao dacenijama pre.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima