• 0

Kako su pali osumnjičeni u akciji "Flajš": Detalji o prevari u kojoj se pominje i Ana Karamarko

USKOK če istražni zatvor predložiti samo za desetak osumnjičenih, uglavnom čelnika navodne kriminalne piramide na čelu s knjigovođom Tomislavom Pavkovićem, te Oliverom Kolobarićem

  • 0
Hrvatska, višestruko ubistvo, Igor Nađ ubijene Maja Josipa Tojagić

Foto: Tanjug/FaH/ Damir Sencar

U akciji "Flajš" hrvatske policije, između ostalih, bila je uhapšena i Ana Karamarko, supruga bivšeg šefa HDZ. Ona je zajedno sa još desetinama ljudi "pala" zbog navodnih poreskih prevara, ali je puštena da se brani sa slobode.

USKOK če istražni zatvor predložiti samo za desetak osumnjičenih, uglavnom čelnika navodne kriminalne piramide na čelu s knjigovođom Tomislavom Pavkovićem, te Oliverom Kolobarićem.

Za razliku od Pavkovića koji je dan pre uhapšen, Kolobarić se u trenutku finalizovanja akcije nalazio u BiH te će se, ako se sam ne vrati u Hrvatsku i preda, za njim tražiti raspisivanje međunarodne poternice.

Tokom jučerašnjeg dana na slobodu su pušteni Ana Karamarko i Zrinski, ali i niz preduzetnika kojima se na teret stavlja da su uz pomoć navodne grupacije, kojoj su na čelu bili Pavković i Kolobarić, iz svojih kompanija ili izvlačili novac, ili si fiktivnim poslovima umanjivali poreznu osnovicu ili, najčešće, oboje.

Tokom sprovođenja predistražnih radnji policijski i porezni istražitelji te USKOK-ovi tužiocizaključili su da je zapravo konačni cilj cele kriminalne operacije, koja se sastojala od nekoliko različitih modusa delovanja te desetak tzv. fikus-kompanija, bio da njeni čelnici steknu vredne poslovne nekretnine kojima bi onda krenuli u legalne poslove. Upravo zbog toga se Pavkoviću i Kolobariću jedinima na teret stavlja i krivično delo pranja novca.

O čemu je tačno reč?

Naime, istražitelji su otkrili da osim niza lažnih firmi, koje su držali pod svojom kontrolom uz pomoć "fikus-direktora", Pavković i Kolobarić pod svojom kontrolom imaju i dve prave firme koje nisu kompromitovane.

Dakle, za razliku od ostalih firmi iz kojih se izvlačio novac pa su ih zatim slali u likvidaciju, firme pod imenima Goldstar usluge d.o.o. i Blackstone d.o.o. služile su kao skladište novca.

Tačnije, veliki deo novca izvučen iz svih poreznih prevara cele navodne kriminalne organizacije završavao bi na računu te dve firme, a one bi onda sasvim legalno tim novcem kupovale vredne poslovne prostore u Zagrebu.

Paradoksalno, novac bi se naprije izvlačio iz legalnog toka poslovanja krivičnim delima da bi se zatim takav prljav novac prao i ponovno vraćao u legalno poslovanje, naravno ovaj put u ruke navodnih čelnika kriminalne organizacije Pavlovića i Kolobarića, piše Jutarnji list.

Kako se to obavljalo?

Dok je inkriminisani sistem poreznih prevara već poznat, dosad se nije znalo kako je taj novac prenesen natrag u legalno poslovanje. Naime, s računa "fikus-firmi", gde su se gomilale provizije od izvlačenja novca iz firmi preduzetnika i novac naplaćen na poreznim prevarama s PDV-om, novac bi na račune Goldstar usluga i Blackstonea bio prebačen fiktivnim zadužnicama te ugovorima o zajmu.

Jednostavno, osumnjičeni bi lažirali da su Blackstone i Goldstar usluge u prošlosti posuđivali novac "fikus-firmi" te bi im "fikus-firme" zatim taj novac, a reč je o novcu koji je pribavljen krivičnim djelima, vraćale.

Tako je firma Le Noke, od koje je između ostaloga Ana Karamarko kupila sporni softver za 312.000 kuna, 7. maja 2018. godine Goldstaru "vratila" pozajmicu od četiri miliona kuna. Mesec dana posle i druga "fikus-firme", Kobex promet, temeljem međusobnog posla plaća Goldstaru pozajmicu još 1,3 miliona kuna.

Goldstar uskoro za deset miliona kuna kupuje 716 kvadratnih metara atraktivnog poslovnog prostora u zgradi na Strojarskoj cesti 22. Slično je i s Blackstoneom kojem se na račun slilo više stotina hiljada kuna, a koji je za sedam miliona kuna kupio 414 kvadratnih metara poslovnog prostora u Ulici Mirka Kraljevića 24.

Osim načina na koji su funkcionisale navodne porezne prevare, zanimljiva je i metodika koju su, prema svemu sudeći, istražitelji koristili kako bi prikupili dokaze protiv osumnjičenih tokom tajnih predistražnih radnji.

Naime, dugi niz meseci USKOK je osumnjičene, uz odgovarajuće sudske naloge, držao pod tajnim nadzorom, tajno im snimajući telefonske razgovore. Međutim, iz sadržaja snimljenih razgovora evidentno je da se paralelno s tajnim merama događalo još nešto.

Osumnjičenina, odnosno firmama vrtkama koje su navodno preko faktura za fiktivne poslove iz tvrtki izvlačile novac, dolazili su porezni nadzori koji su stalno tražili dodatne informacije o pojedinim poslovima.

Upravo ti problemi s poreznim nadzorima, kako se čini iz tajno snimljenih snimki, bili su glavna tema razgovora između osumnjičenih te su zapravo podstakli osumnjičene da aktuelizuju navodno fiktivne poslove koje su imali.

Vrlo je izvesno da porezni nadzori nisu dolazili u tačno određene firme slučajno te tražili dokumentaciju za određene poslove, nego su na to bili podstaknuti od istražnih tela. To je pogotovo vidljivo u slučaju Drimije Ane Karamarko gde su Pavković i još jedan osumnjičeni raspravljali o tome da treba "potkrepiti dokumentaciju o poslu jer stalno (Porezna) nešto čačkaju, traže račune".

Video: Hapšenje šefa zagoričkog klana zbog nelegalnog borvaka u Srbiji

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima