≫ 

Ivanu su zbog korone otpustili iz bolnice i izgubila je bebu: Podnela je prijavu protiv KBC

Zbog smrti bebe podneli su prijavu protiv KBC-a u Rijeci

  • 0
Porodilište, novorođenče, Testiranje na korona virus Foto-ilustracija: Shutterstock

Ivana Sabljak, koju su zbog korona virusa otpustili iz KBC-a Rijeka i koja je izgubila bebu, podnela je krivičnu prijavu. Očekuje da će državno tužilaštvo utvrditi da li je bilo propusta, prenosi 24sata.hr

- Krivična prijava zbog nesavesnog lečenja protiv nepoznate osobe podignuta je u petak na ODO-u u Rijeci kako bi se, nadamo se, utvrdile činjenice do kojih nismo mogli doći redovnim putem, tj. razgovorom s lekarima. Slede saslušanja i istražni postupak, koji je tajan, nakon čega očekujemo podizanje krivične prijave - rekla je Ingrid Barić, advokat Riječanke Ivane Sabljak (26).

Ona je tužila KBC Rijeka zbog tragičnog iskustva koje je doživela tri nedelje pre termina za porođaj, pri kom je rodila mrtvorođenče. Ivani, koja boluje od autoimune bolesti zbog koje spada u visokorizične osobe, to je bila prva trudnoća, koja je do 35. nedelje bila uredna.

Ali, pri redovnom pregledu, nekoliko nedelja pre termina, porodična lekarka primetila je da dete zaostaje u rastu zbog nedovoljnog protoka krvi i kiseonika kroz pupčanu vrpcu. Ivana hitno odlazi na odeljenje ginekologije gde joj je urađen CTG (test koji se inače radi kad je termin porođaja već prošao ili kad postoji opravdana sumnja da je aktivnost deteta iz nekog razloga smanjena).

Nalaz se pokazao urednim i otpuštena je kući. Idući pregled na kom je također uređen CTG usledio je tri dana kasnije i takođe je bio uredan.

'Zašto me nisu zadržali?'

Ali, dan kasnije nije osećala pokrete deteta pa je zabrinuta ponovno otišla u bolnicu. Dežurni lekar sugerisao je da se zbog visokorizične trudnoće zadrži u bolnici, ali nakon još jednog urednog CTG nalaza i noći provedene na odeljenju su je otpustili.

Nažalost, tri dana kasnije, 21. marta, dolazi do krvarenja, a po dolasku u bolnicu rečeno je da dete nema otkucaje srca. Nakon 12 bolnih sati rodila je mrtvo čedo.

- Ne znam zašto sam otpuštena kući kad je bilo rečeno da me zadrže na odeljenju. Ne znam puno toga jer mi niko od nadležnih lekara nije ništa objasnio. Znam samo da mi je rečeno da nije baš pametno da se prešetavam po bolnici tokom korone, a uverena sam da bi situacija bila drugačija da su me zadržali pod konstantnim nadzorom, možda bi bio mogući i carski rez - nagađa žena, koja je dan nakon mučnog porođaja otpuštena kući bez da joj je, tvrdi, iko objasnio što se tačno dogodilo ili ponudio bilo kakvu psihološku pomoć.

Mesec dana kasnije, nakon nekoliko neuspelih pokušaja da razgovora s nadležnim lekarima, odgovore odlučuje da potraži pravnim putem.

Bolnica pokrenula postupak

Po saznanju za navedeni događaj uprava KBC-a Rijeka pokrenula je postupak radi razmatranja svih okolnosti. Odbor za interni nadzor bolnice zaključio je kako u lečenju pacijentkinje nije učinjena stručna greška i da je postupano skladno pravilima struke.

Ministarstvo zdravlja temeljem pritužbe po hitnom postupku je zatražilo svu dokumentacija iz KBC-a Rijeka te se još čeka njihov odgovor.

- Sad možemo samo da čekamo. Nadam se samo da ćemo na kraju svega ipak doći do odgovora, tj. istine koja je jedino što me sad zanima - zaključila je Ivana Sabljak.

Video: Lekari odgovorili zašto se 5 dana čeka na rezultat bebe koju je rodila zaražena trudnica iz Valjeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA