≫ 

Crnogorci šalju moćne poruke Srbima nakon zabrane ulaska u Crnu Goru i sletanja aviona u Beograd

Jedno je poruka vlasti, a drugo je poruka naroda

Zastava Crna Gora Foto: Pixabay.com

Vest da građani Srbije neće moći da uđu u Crnu Goru odjeknula je regionom. Nakon što su vlasti u Podgorici saopštile da je Crna Gora odlučila da ne otvori granicu prema našoj zemlji 1. juna, mnogi su odmah rekli da ovakva odluka nema mnogo veze sa korona virusom, već da se nešto "mnogo ozbiljnije iza brega valja". Ubrzo je usledila zabrana sletanja aviona Montenegro airlinesa na beogradski aerodrom.

Valjalo se ili ne, ova vest je najviše pogodila obične građane. One koji već decenijama rado letuju u Crnoj Gori i njihove domaćine koji ih isto tako rado iz godine u godinu dočekuju. I dok političari odmeravaju svoje izjave, poruke koje narod šalje su nedvosmislene.

Mnogi građani Crne Gore ne slažu se sa odlukom vlasti u Podgorici i svoj stav vrlo otvoreno iskazuju. I nisu samo obični građani ti koji smatraju da je odluka o neotvaranju granica pogrešna. Podsetimo, juče je predsednik opštine Herceg Novi pozvao Srbe da dođu uprkos zatvorenim granicama.

-  Pozivam sve ljude u Srbiji i Bosni i Hercegovini da ne nasedaju na ovakve provokacije zvanične državne vlasti u Crnoj Gori. Kao i mnogo puta do sada, potezi Vlade Crne Gore ne oslikavaju ni volju ni potrebe većine građana. U Herceg Novi ste uvek dobrodošli i u što većem broju - rekao je predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

"Mi smo praktično jedan narod, kad Srbija negde igra, svim srcem navijam"

Da su Srbi dobrodošli u Crnu Goru i da se tamo osećaju kao kod kuće, a i obratno, govore i brojni komentari koji su građani ostavljali na našem portalu. Prenosimo vam samo neke od nekoliko stotina njih.

- Osjećam se kao Crnogorac, ali nikad u životu nisam mogao da gledam na Srbina kao pripadnika druge nacije ili kad dođem u Beograd da sam u inostranstvu, za razliku od tzv. dukljana koji ne poznaju istoriju i to da su Srbi i Crnogorci praktično jedan narod. Kada gledam reprezentaciju Srbije u nekom sportu, Novaka Đokovića, navijam kao i vi u Srbiji, a tako i veliki broj drugih u Crnoj Gori. Svim srcem! - napisao je jedan Novljanin.

Šta su još poručili građani, pogledajte u foto galeriji koja sledi.

I ovoga puta narod pokazuje šta misli, kao što se već mesecima pravoslavlje branilo u Crnoj Gori. 

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

Šta Srbi iz Srbije misle?

Manjina kojoj smetaju ljudi iz Crne Gore na pozicijama, i koja selektivno prati vesti, prilično je bučna u komentarima na društvenim mrežama. Juče ta bučna manjina verovatno nije pročitala izjave studenata koji su sleteli u Beograd, a koji kažu da su Srbi, i da im je van pameti da ih neko zatvara, da roditelje ne mogu videti zbog odluke nekog političara. Međutim, većina Srba u Srbiji, a među kojima je i veliki broj onih koji potiču geografski iz Crne Gore, ko što neki potiču iz Šumadije, a nisu Šumadinci po narodnosti, tvrdi da nema ništa protiv Crnogoraca i da ih odluke vlasti neće zavaditi.

"Jeste da živimo u vatikanska vremena, ali ima onih koji neće veru pogaziti iako su na viševekovnim mukama da to urade. Zato se litije nisu branile nikad nigde ko u Crnoj Gori. Zato ne mrzim pojedince, već dajem podršku da se jaz ne produbljuje, da budemo braća ko što i jesmo", napisao je jedan korisnik Fejsbuka.

Narod kaže jedno, a zvaničnik da Crna Gora nije ono što je bila pre 20 godina:

Ako ste državljanin Crne Gore i trenutno ste u Srbiji, ako imate nekog koga ne možete videti zbog novih odluka, pišite nam na mejl redakcija@telegraf.rs. Na isti mejl nam pišite i ako ste u Crnoj Gori vlasnik apartmana, pa je sad neizvesno da li ćete imati goste, jer su Srbi masovno ranije uplatili letovanje  

Video: Vučić: Svi građani Crne Gore su dobrodošli u Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    27. maj 2020 | 16:54

    Mislim da je došao tenutak da srpska vlada krene u ofanzivu kod svih svetski relevantnih faktora i da traži za sve Srbe u Crnoj Gori sledeće: 1. S obzirom da se 30% u CG izjašnjava kao Srbi ,potpresednik vlade CG MORA da bude Srbin. 2. Ako kažu da u CG postoji nekakav crnogorski jezik u obevezi su da Srbima kao manjini obezbede škole na srpskom jeziku i po programu prilagodjen njima. 3. Broj zaposlenih u javnim službama u CG mora biti proporcialan etničkoj strukturi.Znači 30% sudija,policajaca,učitelja.......mora da bude proporcialan. Ništa od ovoga nije novo i neobično.Pogledajte kako je u S.Makedoniji,pa i u Hrvatakoj i Bosni. Jedino što naša vlada ne insistira na ovome istrajno i žestoko,kako već nastupa na Kosovu.Imamo sva medjunarodna prava da brinemo o svim Srbima u diaspori.

  • Toni

    27. maj 2020 | 15:31

    Dragi nasi kad nebudete imali Mila eto nas kod Vas!

  • E ja toliko

    27. maj 2020 | 14:23

    Ako smo braca,isterajte onog Mila sto vas bruka. Inace dok je on na vlasti,da je besplatno doci necemo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA