≫ 

Vodič za zbunjeni region: Ko može kod koga, a ko ne pušta nikog?

Otvaranje granice dovelo je do konfuzije među građanima u regionu, a pravilo reciprociteta nije na snazi

  • 19
Srbija, granice, mapa

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP/Sasa Kavic

Pandemija korona virusa navela je zemlje u svetu, pa i u regionu da zatvore granice kako bi se sprečilo širenje smrtonosne zaraze.

Međutim, kako je polako počela da opada aktivnost korona virusa, zemlje su počele polako da ukidaju restriktivne mere kretanja, a među njima i granice prema susednim državama.

Otvaranje zemalja izazvalo je konfuziju među građanima, a većina je zbunjena i ne znaju da li smeju ili ne smeju da uđu u neku od država regiona, pošto je malo reći da ne funkcioniše "pravilo reciprociteta".

Donosimo vam vodič za zemlje u regionu koje su otvorile granične prelaze i za koje ta dozvola važi.

Srbija

 

Rukovodstvo Srbije otvorila je granice prema Bugarskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Albaniji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Takođe, treba napomenuti da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 19. maja prisustvovao sastanku zemalja kvadriterale, gde su učesnici bili saglasni da se od 1. juna granice Rumunije, Grčke, Srbije i Bugarske otvore, uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera.

Crna Gora

 

Rukovodstvo Crne Gore saopštilo je da će od 1. juna otvoriti granice za neke zemlje, a to su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemačka, Mađarska, Albanija, Grčka...

Treba napomenuti da je Srbija donela odluku da od 1. juna otvori granicu sa nekoliko susednih država, među kojima je i Crna Gora, ali građani Srbije ipak neće moći da putuju u tu zemlju bez testiranja i izolacije.

Pored Srbije, Crna Gora ne otvara granice i za građane Bosne i Hercegovine.

Crnogorski premijer Duško Marković objasnio odluku, rekavši da se granice otvaraju za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 u odnosu na 100.000 stanovnika.

Ovakva odluka dovela je negodogovanje Beograda, a predsednik Vučić ocenio je ovakav potez Podgorice "kao politički". Kao odgovor Podgorici, letelicama Montenegro erlajnsa zabranjeno je da sleću na aerodrom "Nikola Tesla".

Hrvatska

 

Premijer te zemlje Andrej Plenković objavio je danas u sklopu popuštanja mera i otvaranje granica za neke od država. Hrvatska je otvorila granice za Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Litvaniju, Poljsku i Nemačku.

Iako su Crnogorci otvorili granice za hrvatske državljane, Hrvatska nije isto učinila, te granice te zemlje ostaju zatvorene i za srpske, bosanske i crnogorske državljane, odnosno ne mogu da uđu bez testiranja i izolacije.

On je rekao da su prema analizi i epidemiološkim slikama, ovo zemlje "u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo doneti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu.

BiH

 

Bosna i Hercegovina od 1. juna otvara aerodrome i granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore, rekao je predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija obraćajući se novinarima posle sednice Veća ministara BiH.

Građani Hrvatske, Srbije i Crne Gore moći će ulaziti u BiH bez testova na korona virus i pozitivnog pisma.

- Nažalost, te susedne države nisu bile blagonaklone prema BiH na isti način - kazao je Tegeltija, aludirajući na crnogorsko i hrvatsko rukovodstvo.

Video: Brnabić: Nećemo recipročne mere, ali ni mafijaše iz CG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rony

    28. maj 2020 | 20:06

    Srbi koji drže do sebe i ovako zaobilaze hr i cg.

  • emina

    28. maj 2020 | 22:44

    Ove godine svako ostaje u svojoj državi. Skupo lečenje od korone a osiguranje ne plaća troškove. Vidimo se iduće godine.

  • Futer

    28. maj 2020 | 19:53

    I to mi ga uz Kalemegdan !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA