Nemački list "nagazio" Crnogorce: Nije istina da Srbe ne puštaju u zemlju zbog korone, već zbog SPC

List podseća na odluku vlade Crne Gore da od 1. juna otvori granice za državljane mnogih zemalja Evrope, ali ne i za Srbiju i BiH i pita se da li se selektivna zabrana ulaska u Crnu Goru zaista pre svega odnosi na suzbijanje širenja korone

  • 3
Granica Srbija Crna Gora Printskrin: Youtube/autotravelerru

Nemački Zidojče cajtung ocenjuje da je odluka Crne Gore da Srbima ne dozvoli ulazak u tu zemlju doneta ne toliko radi zaštite od novog korona virusa, već više zbog spora oko Srpske pravoslavne crkve.

List podseća na odluku vlade Crne Gore da od 1. juna otvori granice za državljane mnogih zemalja Evrope, ali ne i za Srbiju i BiH i pita se da li se selektivna zabrana ulaska u Crnu Goru zaista pre svega odnosi na suzbijanje širenja korone.

- Pandemija Kovida-19 nije značajnije pogodila Srbiju i BiH nego druge zemlje jugoistočne Evrope. Vlade obe zemlje slute da iza toga pre stoje politički razlozi - piše nemački list.

Dodaje da se ponovo rasplamsava sukob između Crne Gore i Srbije zbog novog zakona o verskim slobodama, koji je tokom korona-krize samo privremeno bio suzbijen.

- Od početka je bilo jasno da se sukob ne odnosi samo na crkvu i nekretnine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je pomoć crkvi koja se u susednoj zemlji našla u nevolji i ponovo govorio o jedinstvu srpskog naroda. Ðukanoviću je to ojačalo njegovo uverenje da Srpska pravoslavna crkva deluje kao politička organizacija i sprovodi velikosrpsku politiku - piše Zidojče cajtung.

List se osvrnuo i na patrijarha SPC Irineja i njegovu izjavu da tom odlukom crnogorska vlada hoće da uradi ono što je nekada radio fašistički ustaški režim u Hrvatskoj - da progoni srpski narod i da uništi Srpsku pravoslavnu crkvu, uz ocenu da takva retorika "budi sumorne uspomene na propagandu koja je u regionu podstakla ratove devedesetih".

- Neki analitičari polaze od toga da obe strane imaju interes da održavaju sukob, jer tako mogu da skrenu pažnju svog stanovništva od ekonomskih problema sa kojima se suočavaju obe zemlje - i koji su se zbog korone samo pojačali - zaključuje list, prenosi Dojče vele.

Video: Vučić: Granice zatvorene za pripadnike kriminalnih članova iz Crne Gore

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bb king

    4. jun 2020 | 16:29

    Dojce Vele nije nista bolji od Mila Djukanovica.

  • Crnja Goro

    4. jun 2020 | 14:58

    A velikoalbanska politika ne smeta Đukanoviću?

  • Maca Bulatovicka

    4. jun 2020 | 14:59

    Moje prezime je Bulatovic dali mogu da udjem u Crnu Goru iz Beograda, gde zivim?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA